Meg lehet fontolni, hogy eltilthatók-e a rendezvényeken való megjelenéstől azok, akik rendszeresen megzavarják mások demonstrációját, rendezvényét, de kérdéses, hogy ez alkotmányosan megvalósítható-e.

Így vélekedett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón arról, hogy miként lehetne szankcionálni az olyan rendzavarók fellépését, mint a hanukaünnepet megzavaró P. Tamás (Tomcat).

Kedden (december 4.) este a budapesti Nyugati téren tartott hanukaünnepet a Tomcat néven ismert blogger és két társa légvédelmi szirénával és egy “Eladják Magyarországot” feliratú transzparenssel próbálta megzavarni. A rendőrség előállította, majd elengedte őket. A rendzavarók ellen szabálysértési eljárás indult.

Takács Albertet ennek kapcsán arról kérdezték, milyen szankciókat lehetne életbe léptetni a különböző rendezvényeket rendszeresen megzavaró személyek ellen. A miniszter szerint meg lehet fontolni, hogy a közbiztonságra veszélyt jelentő személyeket eltiltsák a rendezvényeken való megjelenéstől, ugyanakkor kérdésesnek nevezte, hogy ez alkotmányosan megvalósítható-e.

Az igazságügyi tárca vezetője hozzáfűzte: nem hisz abban, hogy az ilyen személyek esetében a magasabb összegű pénzbüntetés elrettentő, visszatartó hatással lenne.