A karácsonyi ajándékok vásárlásakor, az ünnepi hangulatban kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy eltegyük a blokkokat vagy a vásárláshoz felvett hitel feltételeit körültekintően végigolvassuk. Pedig ebben az időszakban, ahogy a vásárlások száma emelkedik, úgy emelkedik a szabálytalanságok száma is.

Figyelnünk kell arra, hogy a megvásárolt ajándékok számláját vagy blokkját eltegyük, mivel reklamációnkat csak ennek ellenében kötelesek a kereskedők figyelembe venni. Győződjünk meg arról, hogy a bizonylaton szerepelnek a kereskedő adatai (neve, címe, adószáma) és a kiállítás dátuma. A magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót is minden esetben meg kell kapnunk, ha nincs mellékelve a termékhez, akkor kérjük a kereskedőtől.

Ha karácsony után csak azért szeretnénk a megvásárolt ajándékot visszavinni, mert nem tetszett a színe vagy nem jó a mérete, de nincs minőségi kifogásunk, akkor csak a kereskedő döntésétől függ, hogy kicseréli-e, mivel erre jogszabály nem kötelezi. Minőségi kifogás esetén ragaszkodjunk ahhoz, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet akkor, amikor a terméket visszavisszük. A jegyzőkönyvben szerepelnie kell a nevünknek, címünknek, hogy milyen terméket mikor és mennyiért vásároltuk, mit kifogásolunk, mikor jelentettük be a hibát és annak, hogy milyen módon és mikorra orvosolják azt – kijavítják vagy kicserélik. Ha a kerekedő nem akar felvenni jegyzőkönyvet, a panaszunkat írjuk be a vásárlók könyvébe.

Karácsonykor a felvett áruhitelek száma is emelkedik. Annak ellenére, hogy egy hitel hosszú elkötelezettséggel jár, a vásárlók többsége nincs tisztában a hitelfelvétel feltételeivel és csak az ünnepek után szembesül annak hátrányaival. Manapság már nagyon könnyű hitelhez jutni, de legyünk óvatosak, a későbbi visszafizetés ugyanis azt jelenti, hogy a kamatok miatt többet kell visszafizetnünk, mint amennyi pénzt hitelbe felvettünk. Mindig nézzük meg a hitelhez tartozó teljes hiteldíjmutatót (THM-t). A THM a hitelszerződés éves költségeinek mértékét fejezi ki, amelynek segítségével egyszerűen összehasonlíthatjuk az azonos futamidejű hiteleket. Azonban a THM sem tartalmaz minden kiadást, így például a késedelmi kamatot, az előtörlesztés díját vagy az esetleges biztosítási díjakat.

A folyószámlahitel esetében a bank lehetővé teszi, hogy egy bizonyos összeg erejéig akkor is felvehessünk pénzt a bankszámlánkról, amikor erre már nincs fedezet. A folyószámlahitel kamatai azonban magasak, így ez csak ideiglenes megoldás lehet rövid távú problémák esetén. Ha esetleg a bank előzetes jóváhagyása nélkül költekeznénk, az még többe kerülhet, mivel a hitelkeret túllépéséért fizetendő díj is magas. A hitelfelvétel előtt alaposan át kell gondolni, hogy mekkora az az összeg, amit havonta képesek vagyunk visszafizetni.