Az Alkotmánybíróság (AB) csak azt mondta ki, hogy a települések törvényességi felügyeletét nem lehet régiós formában megvalósítani, a hivatalok regionális átszervezését nem kifogásolta – közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője kedden Zalaegerszegen.

Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium ülésén, a szervezet vezetőjeként beszélt arról, hogy az AB döntése csak azt mondta ki: az önkormányzatok feletti ellenőrzési jogkört megyei hatáskörben kell biztosítani. Ezt ugyanis kétharmados többséggel megalkotott törvényben rögzítették, a hivatalok átszervezéséről tavaly végrehajtott Alkotmánymódosítás ugyanakkor feles jogszabály.

A regionális közigazgatási hivatal vezetője szerint a kormánynak azt kell átgondolnia, hogy a hatályon kívül helyezésig, vagyis 2008. június 30-ig alkotandó rendeletében erre vonatkozóan milyen szervezeti formában, milyen hatásköröket ír elő a régiós közigazgatási hivatalok és megyei kirendeltségeik számára.

A zalaegerszegi ülésen Kadler Éva, a régiós közigazgatási hivatal hatósági főosztályának vezetője az építésügyet érintő jelentős szabályváltozásokról beszélt. Januártól a tervezési és kivitelezési munkákat egyaránt érintő változások lépnek életbe, amelyek egységes kódexbe foglalják a szabályokat.

A szigorításokra példaként elhangzott: akár a családi házas építkezések során is minden kivitelezővel szerződést kell kötni. Az építésfelügyelők bármikor megtilthatják vagy leállíthatják a kivitelezést, ha megváltoztak a tervdokumentációk tartalmi elvárásai. Enyhítést jelent, hogy bizonyos építési munkáknál, például homlokzati kerítés építésénél vagy fűtőtestek parapettes kivezetéseinél januártól már nem kell építési engedélyt kérni.

Kadler Éva elmondta: jelenleg évente mintegy száz építkezést tud ellenőrizni az adott megye egyetlen építésfelügyelője, aki az esetek nagy százalékában hiányosságokkal találkozik. Az ellenőrzések száma viszont gyarapodik, miután a jövő évtől minden megyében két építésfelügyelő dolgozik majd.