A Debreceni Ítélőtábla Urhegyi Béla által vezetett polgári tanácsa az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által a hajdúhadházi önkormányzat, illetve annak iskolái ellen indított szegregációs perben csütörtökön hozott ítéletében részben megváltozatta az első fokon korábban meghozott ítéletet.

Az ítéletben csak a hátrányos megkülönböztetés tényét állapította meg a bíróság, amely egyben ennek abbahagyására kötelezi a két iskolát és az önkormányzatnak sajnálkozó nyilatkozat nélkül kell a másodfokú ítélet rendelkező részét eljuttatni az MTI-nek. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincsen – tudta meg az MTI Koszta Jánostól, az ítélőtábla sajtószóvivőjétől.

Korábban az említett budapesti székhelyű alapítvány amiatt fordult a bírósághoz, mert szerinte a hajdúhadházi önkormányzat és a fenntartásában lévő Bocskai István két tanítási nyelvű általános iskola, illetve a Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola a településen élő cigány etnikumú tanulókat jogellenesen elkülöníti és számukra alacsonyabb színvonalú oktatást, illetve tárgyi eszközöket és tárgyi feltételeket biztosít. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság az idén tavasszal meghozott ítéletében megállapította a jogellenes elkülönítést, azaz a szegregációt és ennek abbahagyására, illetve a további ilyen jellegű jogsértések megelőzésére kötelezte az alpereseket. Egyben az önkormányzatot arra is kötelezte, hogy az ítélet rendelkező részét 15 napon belül, sajnálkozását kifejező nyilatkozatával juttassa el a Magyar Távirati Irodához.