Az Európai Bizottság ezen a héten teszi közzé az autók szennyezőanyag kibocsátását csökkentő javaslatait, a tagállamok pedig várhatóan megegyezésre jutnak a borreformról. A hét végén kilenc új taggal bővül a schengeni övezet.

Európai Bizottság

Korábban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a 2012-től gyártott gépkocsik kilométerenként maximum 120 gramm széndioxidot bocsáthassanak ki. A tervezet azonban egymásnak ugrasztotta a kisebb és a nagyobb teljesítményű autókat gyártó cégeket.

A Bizottság szerdán (2007. december 19.) két másik zöld könyvet is megjelentet, az ipari kibocsátásokról készült jogszabálytervezetről, valamint a közúti fuvarozásban résztvevő járművekről.

A testület foglalkozik a héten az egészségügyi ellátással is, javaslatot tesz a külföldi gyógykezelések igénybevételéről szóló jogszabályra. A szabályozásra azért van szükség, mer az Európai Bíróság a múlt évben precedensértékű ítéletében úgy döntött, hogy azon EU-állampolgárok gyógykezelését, akik a hosszas várakozási idő miatt saját országukban nem kaphatnak időben orvosi ellátást, a külföldi kezelését egészségbiztosítójuk köteles kifizetni.

Kedden (2007. december 18.) a Bizottság jelentést tesz közzé a jelzáloghitelezés egységes piacának kialakítására, valamint a pénzügyi képzések rendszerének felállítására.

Európai Bíróság

Az Európai Bíróság kedden hoz döntést abban a precedensértékű perben, amelyet egy litván munkavállalókat a svéd béreknél olcsóbban foglalkoztató litván vállalat indított a svéd szakszervezetek ellen.

Tanács

A tagállamok agrárminiszterei hétfőn (2007. december 17.) várhatóan megegyezésre jutnak a borreformról. A miniszterek még november végén értek el áttörést a borágazat reformjáról folyó tárgyalásokon. A Bizottság eredeti javaslata betiltotta volna a borok alkoholtartalmának cukor hozzáadásával történő fokozását, ám ezt több tagállam – köztük Magyarország – is hevesen ellenezte. A cukor hozzáadásával kapcsolatos vita jelenleg már csak az értékről szól: Magyarország szeretné megtartani az eredeti 2 százalékos szintet, míg az Európai Bizottság javaslata egy százalékban határozná meg a felső szintet, amelyhez rendkívüli helyzetben még fél százalékot hozzá lehetne adni.

Schengeni bővítés

Pénteken (2007. december 21.) kilenc tagállam csatlakozik a schengeni övezethez: Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia.

Az Európai Unió tagállamai közül Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Írország és Románia 2007. december 21-től továbbra sem lesz része a schengeni térségnek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a belső határokon semmilyen ellenőrzés nem lesz, a határt bárhol – nem csak az eddigi határátkelőhelyeken – át lehet lépni.

A repülővel történő utazásra speciális szabályok vonatkoznak, itt 2008. március végén szűnnek meg a határok.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a képviselők a hétvégi EU-csúcsról tartanak vitát, és értékelik a leköszönő portugál elnökség munkáját.

Csütörtökön (2007. december 20.) a politikai pártok vezetői Ljubljanába utaznak, ahol a szlovén kormány tagjaival tárgyalnak a következő fél év elnökségi teendőiről.

Szerdán (2007. december 19.) Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank elnöke a gazdasági és pénzügyi bizottság tagjaival vitázik.