Pécs város képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta Pécs Építési Szabályozási Tervének módosítását, hogy a város közigazgatási területén ne épülhessen lokátor, ezzel kihasználva az utolsó jogi lehetőséget annak érdekében, hogy a baranyai megyeszékhelyen megakadályozzák a NATO-radar Tubesre történő felépítését. A Honvédelmi Minisztérium az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul jogorvoslatért, mert a pécsi közgyűlés döntése a tárca szerint alkotmányos elvet sért.

Az előterjesztést a jelenlévő képviselők egyhangúlag elfogadták, melybe a szavazás előtt belevették még az MDF módosító indítványát. Ez lehetővé teszi, hogy az újonnan elfogadott építési szabályozási terv a folyamatban lévő ügyek esetében is alkalmazható legyen. Ez lehetőséget teremt arra, hogy amennyiben a bíróság új eljárásra kötelezi a Honvédelmi Minisztériumot a Tubesre tervezett radar építésének ügyében, azt már meg tudja akadályozni a most elfogadott pécsi rendelet.

A rendkívüli közgyűlést követő sajtótájékoztatón Pécs szocialista polgármestere, Tasnádi Péter elmondta, a várost kormányzó koalíció minden jogszerű lehetőséget megragadott a Tubesre tervezett radar megépítésének megakadályozására. Többek között a kormányhoz fordultak annak érdekében, hogy más helyszínt jelöljenek ki, s külföldi szakértőket is felkért a lokátor várható hatásainak vizsgálatára.

Kitért arra is, hogy annak idején a város azért nem rendelt el változtatási tilalmat, mert az a joggal való visszaélés lett volna, s nemzetbiztonsági érdekeket is figyelembe kell venni egy ilyen döntés meghozatalakor.

Hangsúlyozta, a lokátorra kiadott II. fokú építési engedély jogerős, az építkezés azért nem kezdődött meg, mert a város kérte annak felfüggesztését.

A tubesi katonai beruházás ügyében a honvédelmi miniszter korábban már kiadta az építési engedélyt. Ezt azonban több civil szervezet, valamint Pécs városa bírósági úton megtámadta. Jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon van az ügy, amely még nem hozott döntést a II. fokú építési engedély felfüggesztésének jogszerűségéről.

A Honvédelmi Minisztérium (HM)csütörtöki közleményében hangsúlyozta, az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul jogorvoslatért, mert a pécsi közgyűlés döntése alkotmányos elvet sért.

A Magyar Köztársaság Alkotmányának értelmében a közgyűlés jogalkotói hatalmát nem használhatja annak rendeltetésével ellentétes célokra – fejtette ki reagálásában a HM, hozzáfűzve, hogy az építési szabályzat módosításának megszavazása sérti ezen alkotmányos elvet, mivel “a döntés nem valamely önkormányzati feladattal összefüggésben született, hanem egy állami feladat végrehajtásának ellehetetlenítésére”.

Mint írták, a döntés előtt azért is értetlenül áll a szaktárca, mert “ez idáig és ezt követően is a jogszabályokat maradéktalanul betartva járt és jár el”. A kiadott jogszerű, szabályos és hatályos építési engedélyekre a módosításnak nincs visszaható hatálya, és az eddigi döntéseket már nem befolyásolja érdemben – mutatott rá a HM.

A kommüniké szerint a minisztérium a Magyar Köztársaság biztonsága érdekében szükséges légtér ellenőrzést biztosítani fogja, ennek érdekében pedig kész a párbeszédre az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel.