Aláírta a határőrség vagyonának átadásáról szóló jegyzőkönyvet Béndek József altábornagy, a határőrség országos parancsnoka és Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány szombaton Budapesten.

Az átadási-átvételi jegyzőkönyv azért készült, mert január 1-jével a határőrség integrálódik a rendőrség szervezetébe, megszűnik, és a teljes vagyonát, személyi állományát a rendőrség veszi át.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a jegyzőkönyv aláírását követően elmondta, hogy mintegy 40 milliárd forint vagyoni érték kerül a rendőrséghez: 500 ezer négyzetméter lakott ingatlan, több száz jármű, 4.800 számítógép, 160 szerver, 2.000 EDR-rádió és 800 autóba szerelt EDR-rádió kerül a rendőrséghez. A határőrségtől 9.433 embert vesznek át, így az integrált rendőri szervezet létszáma 44.372 fő lesz. A felkínált beosztást nem fogadta el 932 határőr, a rendőrségnél pedig 390, így összesen 1.322 fő választotta a nyugdíjat.

Az integráció célja az volt, hogy megszüntessük a szervezetek közötti párhuzamosságokat a feladatrendszerben, a működésben és a fejlesztésben – mondta Bencze József, hozzátéve, hogy cél volt az is, hogy csökkentsék a vezetők és a központi szervekben foglalkoztatottak számát.

Míg korábban az ORFK és a Határőrség Országos Parancsnoksága központi szerveinek az együttes létszáma 1.569 fő volt, az integráció után az ORFK központi szervezetének létszáma 726 lesz. Körülbelül 250-nel kevesebb vezető lesz az integrált rendőrségben, mint volt a két szervezetnél külön.

Bencze József elmondta: a rendőrség átlagéletkora 32,3 év, ami azt jelenti, hogy nagyon fiatal az állomány; mindössze 257 ötven évnél idősebb hivatásos tiszt van a testületnél. Az ötven év feletti tisztek részben az integráció miatt hagyták el a testületeket.

A főkapitány emlékeztetett rá: az integráció során számos szervezeti módosításra is sor került, például visszaállt a korábbi két helyetteses rendszer, a főkapitánynak van egy bűnügyi és egy rendészeti helyettese. A schengeni külső határokon a megyei rendőr-főkapitányságok szervezetébe integrálták a 30 határrendészeti kirendeltséget kapitánysági jogállással. A schengeni külső határokon közbiztonsági és határrendészeti osztályok oldják meg a határrendészeti feladatokat.

Bencze József azt mondta, az állomány átvételénél külön figyeltek arra, hogy mindenkinek a lakóhelyéhez közeli munkát ajánljanak fel, ebből pedig az következik, hogy a szlovén, osztrák és szlovák határ közelében az indokoltnál magasabb lesz a rendőr-főkapitányságok létszáma. A belső megyéknél az integráció miatt nem jelentkezik létszámfejlesztés.

További szervezeti átalakítás, hogy január 1-jétől a Rendészeti Biztonsági Szolgálat megszűnik és Készenléti Rendőrségként működik tovább, Ferihegyen a rendőri és határőr szervezet integrálásával megalakul a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság, az autópálya-rendőrségek pedig visszakerülnek a megyei főkapitányságokhoz. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság integrációjával pedig “komoly központi bűnügyi szervezet jön létre” – mondta a főkapitány.

Hozzátette: a határőrség – mivel megszűnik – felmondta a különböző nemzetközi és hazai együttműködéseit, megállapodásokat, és jelezte, hogy a feladatát a rendőrség veszi át. A rendőrségnek szándékában áll minden megállapodást fenntartani.

Béndek József szerint az integráció a magyar rendvédelem legnagyobb jelentőségű átalakítása az elmúlt 100 évben. Hangsúlyozta: a határőrség évek óta készült az integrációra. A jövő év kiemelt feladatának nevezte, hogy az állományt tovább képezzék: a rendőröket határrendészeti képzésben részesítsék, a volt határőröknek pedig megtanítsák a rendőri munka elemeit.

Bencze József újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rendőrség szervezetébe integrálódott határőrség hivatásos tagjai január 1-jéig megkapják az új, rendőr szolgálati igazolványukat és a szolgálati jelvényt. Lecserélik a határőrök zöld váll-lapját, a határőrség zöld autóit átmatricázzák rendőrségi feliratra. A volt határőrök egyenruhájáról eltávolítják a “borderguard” feliratot, mert megtévesztő lehet. A főkapitány hangsúlyozta: a határőrök ruhája a zöld váll-lap kivételével ugyanolyan, mint a rendőröké.

A főkapitány a sajtótájékoztatón átadta az első új rendőr szolgálati igazolványt Béndek Józsefnek, a határőrség országos parancsnokának.