A Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség összegzése szerint bár 2007-ben a csődök szinte megszűntek Magyarországon, a felszámolások és a végelszámolások száma nőtt az előző évhez képest.

A jelentés szerint a végelszámolások, csődeljárásokról és felszámolási eljárások száma együtt közel 4,5 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2006-ban. A felszámolások száma 2,9 százalékkal, a végelszámolások száma pedig 7,13 százalékkal nőtt. Tavaly egy csődöt kezdeményeztek, a felszámolások száma 9.722 volt, és 5.907 végelszámolást indítottak.
Az eljárások számában az emelkedés mértéke jóval alacsonyabb, mint 2006-ban volt, illetve éves megoszlása (a negyedéves adatsorokat figyelembe véve) igen eltérő képet mutat.

Az összesítés készítői szerint a fizetőképesség, és a fizetőkészség az elmúlt időszakban sem javult. A 2006-ban bevezetett törvénymódosítás a kényszerhitelezők számára egyszerűbbé tette ugyan a fizetésképtelenségi eljárások kezdeményezését, de azokban az esetekben, amikor a bíróság a fizetésképtelenséget kimondta, már csak igen alacsony arányban jutnak hozzá követeléseikhez a hitelezők.

A vállalkozások – felismerve, hogy ez kétélű fegyver – egyre kisebb arányban élnek a felszámolási eljárás kezdeményezésével követeléseik érvényesítésére. Nagyobb gondot fordítanak a kétes kinnlevőségek keletkezésének megelőzésére, hitelezési kockázataik csökkentésére.