A hét legfontosabb eseménye a szlovén elnökség és az Európai Bizottság találkozója lesz, miközben az Európai Parlament a jövő heti plenáris ülésre készül. Ezen a héten tartják a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyitórendezvényét is.

Kedden az Európai Bizottság tagjai Ljubljanába utaznak (2008. január 8.), ahol a soros elnök szlovén kormány tagjaival találkoznak. José Manuel Barroso bizottsági elnök Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel tart megbeszélést. Jansa az Európai Parlament január 14-én kezdődő plenáris ülésén mutatja be elnökségi programját a képviselőknek.

Az Európai Bizottság szerdán (2008. január 9.) tartja szokásos ülését, ahol a biztosok értékelik az elmúlt évet, és számba veszik a 2008-as teendőket. A testület javaslattervezetet fogad el az új élelmiszerek ellenőrzéséről, engedélyezéséről és címkézéséről. A szabályozás olyan élelmiszereket érint majd, amelyeket 1997 májusa óta az EU-ban nem használtak jelentős mértékben, például a transzgénikus vagy koleszterin-csökkentő ételek.

José Manuel Barroso bizottsági elnök, Joaquin Almunia pénzügyi biztos, Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament elnöke, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank elnöke is részt vesz a Málta euróövezeti csatlakozása alkalmából rendezett ünnepségeken. (2008. január 12.)

Az Európai Parlament a jövő heti (2008. január 14-17.) plenáris ülésre készül, amelyen többek között második olvasatban tárgyalják majd a fogyasztói hitelek harmonizálásáról szóló irányelvtervezetet, amelynek célja a határokon átnyúló hitelnyújtás megkönnyítése. A Parlament elé kerül a repülőgépek a széndioxid kibocsátásba való bevonásának terve is.

2008 a kultúrák közötti párbeszéd európai éve, amelynek nyitórendezvényét január 7-8-án tartják Ljubljanában.