Sólyom László köztársasági elnök jövő héten szerdán bemutatja ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-t.

A pártok frakcióvezetői a Sándor-palotában ismerhetik meg a jelölteket – olvasható a távirati irodához küldött közleményben.

A köztársasági elnöknek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben az Országgyűlés nem támogatta Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát. A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár megválasztását 98 igen, 245 nem szavazattal utasította el a parlament, Péterfalvi Attila eddigi adatvédelmi biztost pedig 207 igen, 143 nem voks mellett nem választották újra.

Az Országgyűlés annak ellenére utasította el a két jelöltet, hogy korábban a Fidesz, KDNP, az MDF és az SZDSZ is azt jelezte, mindkét jelölt megválasztását támogatja, az MSZP-ben nem volt kötelező voksolás, mindenki a lelkiismerete szerint szavazhatott.

Sólyom Lászlónak az elutasító szavazás után harminc nap áll rendelkezésére, hogy jelöljön, a szavazás december 17-én volt.

A döntés után az államfő azt mondta: csalódást okozott neki, hogy a parlament nem választotta meg az ombudsmanjelölteket. Az államfő szerint a szavazás minden szakmai alapot mellőzött, és politikai döntés született.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben egyeztet-e pártokkal a jelöltek személyéről, azt válaszolta, álláspontja ebben a kérdésben egy elvi és alkotmányos álláspont, amely mellett továbbra is kitart. Kumin Ferenc, az elnöki hivatal főosztályvezetője később az MTI-nek megerősítette: a köztársasági elnök továbbra is önállóan, nem a politikai pártok bevonásával dönt a jelöltek személyéről.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja – az Országgyűlés döntése alapján – július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.