Hétfőn kezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon a 2006. október közepén történt olaszliszkai tragédia tárgyalása.

Az ügyben nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolnak. A bűncselekményre a büntető törvénykönyv 10-15 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé.

Olaszliszkán 2006. október 15-én verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, aki autójával elsodort egy kislányt. A férfi járművével – amelyben kér gyermeke is utazott – azonnal megállt, de kiszállni már nem tudott, mert rátámadtak a hozzátartozók. Ütlegelni kezdték, amikor a földre került valamennyien rugdosták a fején és a testén egyaránt.

A tanár halála a fejet ért mintegy 40 ütés és rúgás következtében kialakuló sérülésektől következett be. Gyermekei, látván az eseményeket, kérték az ott összegyűlteket, hogy hívjanak mentőt, de segítséget senkitől sem kaptak. Vámosújfalu irányába kezdtek el futni, ahol egy gépkocsivezető felvette őket és ő hívott mentőt a helyszínre.

A vádlottak közül a balesetben érintett kislány felnőtt korú bátyja a cselekmény elkövetését beismerte, ő az ügy elsőrendű vádlottja, a többi hét ember tagadja a cselekmények elkövetését.