Kiterjesztené a közigazgatási bírságot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) annak érdekében, hogy el lehessen szállítani a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsikat. Erről a kormányszóvivői iroda tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A közlemény beszámol arról, hogy a nap folyamán Kondorosi Ferenc kormánybiztos erről is egyeztetett a főpolgármesteri hivatal, az érintett minisztériumok és a fogyatékkal élők érdekképviseleti szerveinek képviselőivel.

Az egyeztetésen az IRM képviselője elmondta: már dolgoznak az új szabályozáson, amely lehetőséget adna a közigazgatási bírság kiterjesztésére és a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsik elszállítására.

“A kormány határozott szándéka a parkolási szabályozás anomáliáinak megszüntetése és a parkolási igazolványokkal való tömeges visszaélések megakadályozása” – olvasható a kommünikében.

Mint írják, a mozgássérült parkolási igazolvány kiadásának jelenlegi rendszere számos visszaélésre ad lehetőséget. Sokan hozzátartozóik révén veszik igénybe a parkolási kártyákat, holott nem lennének rá jogosultak. Így fordulhat elő, hogy a főváros egyes részein minden ötödik autó fogyatékkal élőnek járó kártyával parkol.

A csütörtöki megbeszélésen felvetődött, hogy a kártyákkal való visszaélést és a kijelölt várakozóhelyek jogosulatlan elfoglalását kiemelt szabálysértésként kezeljék a hatóságok.