Január elejétől újra gőzerővel keresi a vámhatóság azokat a zömmel belföldön feladott postai csomagokat, amelyekről gyanítható, hogy kereskedelmi mennyiségű jövedéki terméket, főként cigarettát tartalmaznak.

Korábban minden további nélkül felbontották az ilyen küldeményeket, ezért az Alkotmánybíróság december végével megsemmisítette a jövedéki törvény kifogásolt passzusát. Mostantól röntgenkészüléket használnak a vámosok.

Sikeresnek nevezte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szúrópróbaszerű postai akcióját Simon Zoltán, a szervezet jövedéki igazgatóságának vezetőhelyettese. Szerinte mobil röntgenkészülékeikkel leginkább a keleti országhatárhoz közeli települések postahivatalaiban ellenőriznek januártól, s a csomagok mérete, súlya és a feladási helyszín alapján döntenek a vizsgálatról. Azokat a szállítási útvonalakat szeretnék ellenőrzés alá vonni, amelyeken a Magyarországra valamiképpen bejutott vagy becsempészett jövedéki termékek – elsősorban cigaretta – továbbjuttatása történhet. Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet, hogy nem bontják fel automatikusan a gyanús küldeményeket, hanem csak átvilágítják őket, és a tartalom sziluettje alapján döntenek a továbbiakról. A felbontás minden esetben a feladó jelenlétében történik, és jegyzőkönyvet vesznek fel a történtekről, ha alapos gyanú van arra, hogy például illegálisan raktározott cigarettát akarnak postai úton eljuttatni valahová.

Már több nagy fogást könyvelhetnek el a vámosok, a legtöbb esetben az ország keleti térségéből küldték a csomagot a nyugati területekre. “Miután a főutakon, a hidaknál és más áteresztő pontoknál ott vagyunk éjjel-nappal, nem kockáztatnak az emberek. Egyszerűen elballagnak a postára, melynek közreműködésével igyekeznek célba juttatni a küldeményeket. Legalábbis így történne, ha nem volna semmi kontroll” – adott magyarázatot arra Simon Zoltán, hogy miért járják a vidéki postahivatalokat az emberei.

Elsősorban a feladót veszik elő, de a címzett is számíthat vizsgálatra, ha a gyanú beigazolódik. Ha a feladó ismeretlen, akkor biztosan sorra kerül a címzett. Az év elejétől mostanáig csak a mátészalkai postahivatalban 494 csomagot szemrevételeztek szúrópróbaszerűen, és közülük 371-et át is világítottak, de mindössze egyet tartottak vissza, amelyről aztán be is bizonyosodott, hogy alapos volt a gyanú. Debrecenben 867 csomagból 234-et világítottak át, és szintén egy akadt fenn a rostán. Az eddigi tapasztalatok szerint százszázalékos pontossággal dolgoznak, és közben nem sérül a levéltitok – állítja Simon.

Januártól újraszabályozták a jövedéki törvény betartását ellenőrző titkosszolgálati módszereket, miután az Alkotmánybíróság éppen egy évvel ezelőtt semmisítette meg – de december végi hatállyal – a kifogásolt passzust. Korábban egy cigarettacsempész bírósági ügye során vált aggályossá a csomagfelbontás addigi gyakorlata. Az Alkotmánybíróság szerint a kifogásolt rendelkezések alkotmányellenesek voltak, mert a jogintézmény működését kiszámíthatatlanná, illetve ellenőrizhetetlenné tették, és sértették az emberi méltósághoz, a magánlakáshoz, a magántitkok és az egyes személyes adatok védelméhez, valamint a tisztességes eljáráshoz és a védelemhez fűződő alkotmányos jogot. A parlament még a Medgyessy-kormány idején, 2003-ban döntött úgy, hogy alapos gyanú esetén a hatóságok titkos megfigyelést alkalmazhatnak, felbonthatják az állampolgárok leveleit, csomagjait.

Simon Zoltán szerint a törvénymódosítás utáni vámhatósági eljárás már minden szempontból kiállná az alkotmányosság próbáját, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke, Kőszeg Ferenc szerint azonban levelet és postai csomagot továbbra is kizárólag bírósági engedéllyel szabad felbontani, az érintett jelenlétében végzett csomagbontás viszont már elfogadható.

Kőszeg Ferenc a csomagátvilágításnál a repülőtereken alkalmazott adatkezelést tartaná irányadónak. A volt parlamenti képviselő jónak látná, ha az adatvédelmi ombudsman kötelezően előírná a hatóságoknak: ha átvilágítottak egy postai csomagot, de a gyanú nem igazolódott, akkor a vizsgálat tényéről minden esetben kapjon írásos tájékoztatást a csomag feladója.