A közösségi joganyag 5 ezer oldallal történő megkarcsúsítása, az üzleti szférának pedig 500 millió euróra becsült megtakarítás az Európai Unió új bürokráciamentesítő programjának eddigi eredménye – a Bizottság számítása szerint.

Az Európai Bizottság becslése szerint eddig 500 millió euró megtakarításuk származott az európai vállalatoknak a 2007. januárjában elfogadott cselekvési program végrehajtásából, amely az üzleti szférára nehezedő bürokratikus terhek csökkentésének első körét irányozta elő. Brüsszel szerdán tette közzé a deregulációs folyamat eddigi mérlegét, egyúttal újabb, az üzleti szféra életét megkönnyítő lépéseket ígérve 2008 folyamán.

A tavaly januárban elfogadott cselekvési gyorsprogram első öt intézkedésének köszönhetően 500 millió euróval csökkentek a cégek adminisztratív költségei. Több mint 600 ezer állami tulajdonú korlátolt felelősségű társaságnak nem kell például költséges szakértői véleményeket rendelnie a cégfúziók vagy szétválások alkalmával. Vagy egy másik példa: több mint 300 ezer teheráru fuvarozónak nem kell külön úti okmányokat magának tartania. De a mezőgazdasági exporttámogatások igénylése is kevesebb papírmunkát igényel, mint azelőtt.
A Bizottság szerint az 500 millió eurós megtakarítás csak a kezdet, hiszen az említett öt intézkedés megvalósításából hamarosan további 800 millió eurós könnyebbséget remél és arra készül, hogy még az idén újabb bürokráciamentesítő intézkedéseket hozzon az információadásra vonatkozó követelmények enyhítésével a mezőgazdaságban, a közlekedési és a tengerhajózási ágazatban.

Becslések szerint 13 különböző területet érintő 40 uniós jogszabály felelős a bürokratikus terhek 80 százalékáért az EU-ban. A Bizottság erőfeszítései ezért mindenekelőtt erre a negyven jogszabályra összpontosítanak majd. A szóban forgó uniós szabályozások összesen 344 jelentési és tájékoztatási kötelezettséget rónak az üzleti szférára. Egyedül a társasági jognál 75, az élelmiszerbiztonságnál pedig 64 ilyen adminisztratív tehernek kell eleget tenniük a cégeknek. És a fent említett 75 információnyújtási kötelezettségből több mint 2 ezer transzpozíciós intézkedés született a 27 EU-tagállamban.

Az Európai Unió által tavaly elfogadott cselekvési program célja, hogy 2012-ig 25 százalékkal csökkenjenek a cégekre nehezedő bürokratikus terhek. Ismeretes, hogy a Bizottság tavaly augusztus végén létrehozott egy magas rangú szakértői csoportot, amelynek feladata, hogy javaslatokat tegyen a bürokratikus terhek további csökkentésére. A 14-tagú testület vezetését Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnökre bízták.
A deregulációs folyamat másik fontos része a jogszabályi környezet egyszerűsítése. Az Európai Bizottság mostani jelentésében arról számolt be, hogy az egyszerűsítés jegyében 2005. októbere óta szükségtelennek ítélt 300 jogi aktust gyomláltak ki, aminek eredményeként 5 ezer oldallal karcsúbb lett a durván 95 ezer oldalnyi közösségi joganyag. Az egyszerűsítési program jelenleg 164 kezdeményezésre terjed ki, valamennyi politikai területen. Brüsszel összesen 2500 feleslegesnek ítélt jogszabály törlésére tett javaslatot a közösségi joganyagban.

Az egyszerűsítés egyik leglátványosabb eredménye a közös agrárpolitika 21 különböző közös piaci rendtartásának egységes rendszerbe gyúrása, amely egy csapásra 50 tanácsi jogi aktus szemétkosárba való kidobását tette lehetővé. Az elektronikus vámeljárási rendszer bevezetése ugyancsak rengeteg papírmunkától szabadítja meg a tagállamokat és a gazdasági szereplőket. A biztosítók tevékenységét szabályozó jogszabály, a Solvency II. 14 létező irányelvet gyúr egyetlen direktívába.

„Három év kemény munka egy új szabályozói kultúra kialakításához vezetett és konkrét, kézzelfogható eredményeket hoz az üzleti életnek és az európai polgároknak. Egy tartós siker alapjait sikerült lefektetni” – lelkendezett Günter Verheugen, a deregulációs folyamat felügyeletével megbízott ipari- és vállalkozáspolitikai biztos.