Szlovénia és Málta kedd este nagy többséggel jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést. Szlovákiában a pártok vitája miatt könnyen elhúzódhat a ratifikáció.

Magyarországot követően január 29-én este második tagállamként a jelenleg EU-elnökségi teendőket ellátó Szlovénia is jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést. A 90 képviselőből 74-en adták áldásukat a dokumentumra; Janez Jansa kormányfő a parlamentben tartott beszédében a többi között annak a várakozásának adott hangot, hogy június végéig legalább húsz tagállam ratifikálni fogja az alapszerződést, a többiek pedig az év végéig jóváhagyják azt.

Szintén kedden adott zöld jelzést a szerződésnek Málta; a szigetország parlamentje egyhangúlag támogatta a dokumentumot. José Manuel Barroso bizottsági elnök szimbolikusnak nevezte, hogy az eddig ratifikáló három tagállam mindegyike 2004-ben csatlakozott az EU-hoz.

Habár Szlovákiában szerdára tűzték ki a ratifikációról szóló szavazást, ám a kormánypártok és az ellenzék között kirobbant heves vita könnyen elodázhatja a voksolást. Pozsony korábban nagy többséggel ratifikálta az alkotmányszerződést: akkor a jobbközép pártok voltak hatalmon (többségük egyébként a Lisszaboni Szerződést is támogatja).

A jelenleg ellenzékben lévő jobbközép pártok azonban most kivonulásra készülnek, tiltakozásul a médiatövény új tervezete miatt.