A forrásmegosztási törvény módosítását kezdeményezi az Állami Számvevőszék az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál, az ÁSZ szerint ugyanis az nincs összhangban az önkormányzati törvénnyel – áll a számvevőszéki vizsgálat MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglalójában.

A vizsgálat szerint a 2006. évi forrásmegosztási törvény nem felel meg az önkormányzati törvény követelményének, mert nem határozta meg a forrásmegosztás számításánál figyelembe veendő feladatokat – olvasható a tájékoztatásban.

A helyi adókból származó bevételek megosztásánál a fővárosi önkormányzat iparűzési és idegenforgalmi adóbevételét vették figyelembe, a 2006. évi forrásmegosztási törvény előírása ellenére a kerületi önkormányzatok által kivetett és beszedett helyi adókat azonban nem – teszik hozzá.

Az ÁSZ szerint a 2007. évi forrásmegosztási rendelet törvénysértő módon a kerületi helyi adókat a kerületek bevételeként határozta meg. A jelentés ugyanakkor megjegyzi: a 2006. évi forrásmegosztási törvény számítási előírása sem egyértelmű.