A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a tavaly év végén zárult eljárásában elfogadta az OTP Bank kötelezettségvállalását a 2003. június 16. előtt igényelt Forrás hitelek, illetve OTP Lakáshitelek havi 9000 forintos kezelési költség maximumának visszaállítására.

A bank vállalta, hogy a 9000 forintos kezelési költség maximum és annak eltörlése után a ténylegesen megfizetett havi kezelési költség közötti különbözetet 2008. március 31-éig visszatéríti az érintetteknek.

A Versenytanács a vizsgálatot lezáró végzésben a hitelintézet azon kötelezettségvállalását is elfogadta, amely szerint amennyiben a bank az érintett személyek lakáskölcsön szerződéseire kiterjedő hatállyal a kezelési költség maximumát első alkalommal felemeli, e módosításról annak hatályba lépése előtt 90 nappal kiküldött levélben tájékoztatja ügyfeleit. Az érintett ügyfélkörnek az OTP Bank postai úton eljuttatta az értesítő leveleket, amely azonban sajnálatosan félreérthető mondatot tartalmaz. A levélben szereplő pontatlanság miatt a bank az érintettektől ezúton is elnézést kér, egyúttal közli, hogy újabb levélben egyértelművé teszi a kötelezettségvállalás tartalmát.

Természetesen a GVH által elfogadott kötelezettségvállalástól független, de azzal nem ellentétes üzletpolitikai döntés volt a kezelési költség díjtételével kapcsolatos módosítás. Az OTP Bank ugyanis a 2003. június 16. előtt igényelt Forrás hitelek, illetve OTP Lakáshitelek kezelési költség maximumát 2008. május 1-jei hatállyal havi 15000 forintban határozta meg. Az összeg meghatározásánál a hitelintézet figyelembe vette a fogyasztói árindex alakulását a kezelési költség maximumának bevezetésétől számítva.