Franciaország – három évvel azután, hogy polgárai nemmel szavaztak az uniós alkotmányszerződésre – parlamenti voksolás útján ratifikálta a Lisszaboni Szerződést.

A nemzetgyűlés (336-52 arányban) és a szenátus is (265-42-13) csütörtökön jóváhagyásáról biztosította a Lisszaboni Szerződést. Jean-Pierre Jouyet Európa-ügyi miniszter a parlamentben tartott beszédében kiemelte, hogy a ratifikáció „történelmi pillanat Franciaország számára”. David Martinon kormányszóvivő szerint pedig a voksolás eredménye óriási győzelem Franciaország számára, hiszen abból az országból, mely egykor feltartotta Európát, olyanná vált, mely kihúzza Európát a patthelyzetből.

A francia szocialisták és szövetségeseik – jóllehet nagyszámban az igen mellett döntöttek – korábban bírálták Nicolas Sarkozy államfőt, amiért népszavazás kiírása helyett a parlamenti szavazást választotta a ratifikáció eszközéül.

Magyarország, Szlovénia, Málta és Románia után Franciaország az ötödik tagállam, mely jóváhagyásáról biztosította a reformszerződést. Ahhoz, hogy hatályba lépjen, mind a 27 tagállamnak szentesítenie kell a dokumentumot. Németország júniusra tervezi a ratifikációt, s várhatóan még az idén Spanyolország is napirendre tűzi a kérdést. Jelenleg Írország az egyetlen, mely népszavazást rendez a ratifikációról.