Az állampolgári jogok biztosa szerint a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója egyrészt megsértette, másrészt korlátozta diákjainak alkotmányos jogait, amikor tavaly szeptemberben engedélyezte, hogy a tanulók részt vegyenek a rendőrség egyik tömegoszlatási gyakorlatán.

Az iskola igazgatója szerint az ő lelkiismerete tiszta. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium viszont egyetért az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megállapításával. A somogyi rendőr-főkapitánysághoz nem érkezett panasz, de levonják az eset tanulságait, Kaposvár címzetes főjegyzője pedig a város valamennyi iskolaigazgatójának felhívja a figyelmét a diákok jogainak tiszteletben tartására. Bencze József országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el, a vizsgálat eredményéről pedig tájékoztatást adnak.

A rendőrök azért igényelték a diákok részvételét, hogy gyakorolhassák a fellépést a passzív, majd aktív ellenállást tanúsító tömeggel szemben – áll az esetről készült, s az MTI-hez hétfőn eljuttatott ombudsmani jelentésben.

Ebben Szabó Máté rámutatott: a diákok a gyakorlat alatt potenciális veszélyhelyzetben voltak, egyikük könnyebben meg is sérült.

Az iskola igazgatója a jelentésre reagálva az MTI-nek azt mondta: tiszta a lelkiismerete, a diákok ugyanis önként és délután, nem pedig – amint a jelentésben áll – tanórán vettek részt a gyakorlaton. Az sem helytálló, hogy a diákok veszélyhelyzetben lettek volna, illetve, hogy egyikük könnyebben megsérült, miként azt az állampolgári jogok biztosa írta – jegyezte meg Horváth Miklós.

Mint mondta, azt az ombudsmani érvelést azonban elfogadja, s magára nézve “kötelező érvényűnek” tartja, hogy a jövőben nem csak szóbeli, de írásbeli hozzájárulást is kérnek a diákoktól és a szülőktől a gyakorlatokon való részvételhez. Az igazgató azt az észrevételt is hasznosnak tartja, hogy a diákokat és a szülőket is tájékoztassák magáról a gyakorlatról és annak következményeiről.

Horváth Miklós ezzel az országgyűlési biztos azon kifogásaira reagált, hogy a tanulók tanóra keretében vettek részt a gyakorlaton, s így nem volt választási lehetőségük, továbbá, hogy az iskola nem kérte írásban a szülők véleményét a gyakorlaton való részvételről, s nem is tájékoztatta őket előzetesen erről.

A gyakorlaton a közbiztonsági fakultációra járó három évfolyam mintegy száz tanulója vett részt.

Szabó Máté az eset kapcsán felhívta Kaposvár polgármesterének és főjegyzőjének figyelmét, tegyenek lépéseket, hogy ilyen ne ismétlődhessen meg. Az országos rendőrfőkapitánytól vizsgálatot kért, hogy a megyei kapitányságok a képzések során külső közreműködőket igénybe vesznek-e, ha igen, az megfelel-e az alkotmányos követelményeknek.

Az oktatási tárca közleményében megerősítette, hogy a közoktatásról szóló törvény védi a tanulók, gyermekek biztonságos környezethez való jogát. A szülőnek joga, hogy gyermekét érintő kérdésekről érdemi tájékoztatás kapjon – írta a minisztérium.

Az OKM nem ért egyet azzal, hogy bármilyen szervezet az iskolát “használja” saját feladatai, céljai segítésére, akadályozva ezáltal a nyugodt és biztonságos nevelő-oktató tevékenységet.

Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője az MTI érdeklődésére közölte: pénteken kapta meg az ombudsman jelentését és felkérését, amelynek természetesen mielőbb eleget tesz. Nem csak az ügyben érintett, de valamennyi kaposvári iskola igazgatójának a figyelmét fel fogja hívni a diákok jogainak tiszteletben tartására, s hogy minden ehhez hasonló esetben kérjenek szülői hozzájárulást a tanulók részvételéhez.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitány hétfőn délután közleményben reagált az országgyűlési biztos jelentésére.

Ebben az áll, hogy a rendőri, rendészeti pályára készülő fiatalok önkéntes közreműködésével megtartott csapatszolgálati gyakorlatot követően semmiféle írásos, vagy szóbeli panasz nem érkezett a főkapitánysághoz a részt vevő diákok, szüleik, illetve tanáraik felől.

A főkapitányság vezetése minden tekintetben egyetért az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésével, miszerint a gyakorlatokhoz közreműködőként csak a szülők írásbeli engedélyével vegyenek igénybe 18 évesnél fiatalabb diákokat.

Az ombudsmani vizsgálat befejezésével, annak tanulságait levonva, lezártnak tekintik az esettel kapcsolatos kommunikációs tevékenységet – olvasható a közleményben.