Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben egy nagyszénási férfit, H. M.-t I. fokon halált okozó testi sértés és kifosztás bűntettében mondtak ki bűnösnek.

A táblabíróság úgy látta, hogy – tekintettel a cselekmény súlyára, az elkövetés módjára – az I. fokú ítélet aránytalanul enyhe, ezért a büntetés mértékét 7 év börtönre súlyosbította. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

A büntetlen előéletű, letartóztatása előtt segédmunkásként dolgozó vádlott 2007. január 5-én este Nagyszénáson, az egyik sörözőben több üveg sört elfogyasztott. A kocsmában az ittas Sz. A. (1958), az ügy későbbi sértettje egy ismerősével, K. T.-ral heccelődött, s a szóváltásba torkolló kötözködést H. M. is látta.

A vádlott és a sértett később egy másik sörözőbe ment át, ahol tovább italoztak. Erről a helyről este 10 óra körül távoztak. Az utcán – felemlegetve a K. T.-ral történt veszekedést -, szóváltás alakult ki a két férfi között. A vádlott kétszer tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki a pofonoktól a földre esett. Ezt követően a vádlott felsegítette, s úgy döntöttek: egy újabb sörözőt is felkeresnek.

Út közben az ittas sértett megint elesett, száját beütötte, és vérezni kezdett. Később a sértett újra elesett, azt hitte, hogy a vádlott lökte el, s ezért szidalmazni kezdte a vádlottat. H. M. ezen felháborodott, és a földön fekvő sértett arcát ököllel megütötte, majd két-három alkalommal, lábbal a sértett arcába, felső testébe taposott. A bántalmazás következtében magatehetetlenné vált, mozdulatlan sértett ruházatát a vádlott átkutatta, és a nála talált, 15 ezer forint készpénzt elvette, magával vitte, majd egy sörözőben elszórakozta.

A sértett a támadást követően, fél órán belül elhalálozott, halála a traumás sokk következtében kialakult keringési és légzési elégtelenség miatt következett be.

A vádlott a tettét beismerte, teljes körű, feltáró vallomást tett, cselekményét megbánta – áll az I. fokú bíróság ítéletében.

Halált okozó testi sértés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2007. október 4-én H. M. (1986 – nagyszénási lakos) vádlottat, s ezért őt a bíróság 5 év börtönre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítását kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.