Az Európai Bizottság a szerzői jogok meghosszabbításával kíván segíteni a nyugdíjas éveikbe lépő rocksztárok és előadóművészek anyagi gondjain.

A javaslat szerint a zenészek és énekesek szerzői jogi védettségét a jelenlegi 50 évről 95 évre terjesztenék ki. A könnyűzenei előadóművészek karrierje általában 20 évesen, vagy még korábban indul, vagyis a jelenlegi szabályozás alapján a sugárzás után fizetett jogdíjakról éppen nyugdíjas éveik kezdetekor kellene lemondaniuk.

Ha nem teszünk semmit, akkor az elkövetkezendő tíz évben az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején aktív előadók ezrei eshetnek el a sugárzási jogdíjaktól – jelentette ki Charlie McCreevy, belső piacért felelős biztos.

McCreevy a javaslat ismertetésekor azt is elmondta, hogy szerinte semmilyen meggyőző érv nem szól a jelenlegi helyzet fenntartása mellett, amely a zenedarabok szerzőinek tovább biztosítja a jogokat az előadóknál. „Az előadó tölti meg élettel a zeneszámot, és míg legtöbbünknek fogalma sincs arról, ki írta a dalt, az előadót könnyedén meg tudjuk nevezni.”

A Bizottság ez év közepére tervezi a javaslat hivatalos elfogadását.

Az Egyesült Államokban érvényben levő szabályozás 95 évig biztosítja a szerzői jogi védelmet az ottani előadóművészeknek.

McCreevy emellett újra kívánja nyitni a tárgyalásokat a zeneszámok számítógépeken, digitális- és egyéb zenelejátszókon készíthető másolatával kapcsolatos díjakról, hiszen ezek jelenleg tagállamonként igen eltérőek.