Magyarország az unió 27 tagállama között a 18. helyen áll abban a sorrendben, amely azt mutatja, hogy az egyes országok milyen arányban ültették át saját jogrendjükbe a belső piaci irányelveket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nálunk még 19 közösségi irányelvet, illetve rendeletet kell honosítani, ami 1,2 százalékos deficitnek felel meg, miközben a cél 1,5 százalékos volt. 15 tagország viszont már most teljesítette a 2009-re vállalt 1 százalékos értéket. A legtöbb kötelességszegési eljárás a környezetvédelmi, az adózási, a közlekedési és az energetikát érintő jogszabályok késedelmes, vagy nem megfelelő alkalmazása miatt indult. Magyarország ellen – csakúgy, mint fél évvel korábban – összesen 28 kötelességszegési eljárás van folyamatban.

Az eljárások lezárásához szükséges időtartamot viszont Magyarország a hat hónappal korábbi időszakhoz képest két hónappal, tíz hónapra tudta csökkenteni. Ezzel Magyarország elérte, hogy az összes tagállamhoz képest a legrövidebb idő alatt lezáruljanak az ellene indított eljárások.