Sólyom László hétfőn aláírta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Az Országgyűlés február 11-én már másodszor szavazta meg a jogszabályt, tavaly decemberben ugyanis az államfő megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn az Alkotmány előírásának megfelelően aláírta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, február 11-én újra elfogadott törvényt – olvasható Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A jogszabályt még december 17-én hagyta jóvá az Országgyűlés első formájában. Az államfő december 27-én, kifogásait kifejtve nem írta alá a törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte azt. Az Országgyűlés újratárgyalta és az ismételt elfogadás előtt egyes rendelkezéseit módosította. Ezek a változások a köztársasági elnök aggályait csak kis részben érintették.

A közlemény szerint Sólyom László „decemberben megfogalmazott ellenvetései mind a jogszabály meghozásának módját, mind tartalmát illetően továbbra is fennállnak, azonban az Alkotmány szerint köteles a törvényt aláírni és kihirdetni. Az államfő abban bízik, hogy kifogásait a kormány az új egészségpénztári rendszer bevezetéséig hátralévő egy év alatt figyelembe veszi” – zárul a hivatal közleménye.

A törvény kihirdetése után két héten belül megalakulhatnak az egészségbiztosítási pénztárak, február végéig az állam 22 pénztárat hoz létre. A magánbefektetők nyártól pályázhatnak a kisebbségi tulajdonrészre.