Péterfalvi Attila, korábbi adatvédelmi biztos lesz az ombudsmani hivatal új vezetője április 1-jével – erősítette meg az MTI értesülését a Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfőn.

“A megújuló ombudsmani működés egy megújuló hivatalt is igényel” – hangoztatta Szabó Máté, aki felmentési, illetve kinevezési döntést Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal közösen írta alá még pénteken.

A távirati irodának nyilatkozó Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi hivatalvezető, Wolf Erzsébet nyolc éven át töltötte be a posztot. Közölte, semmilyen kifogása nem volt a most távozó Wolf Erzsébet munkájával, ám, mint mondta, “változásokra van szükség” az új biztosok megjelenésével.

A Péterfalvi Attila melletti érvek között arról beszélt, jól ismerik és “kedvelik” a hivatalban, és ő is jól ismeri az áprilistól rá váró munkát.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a délutáni országgyűlési ombudsmanválasztás kimenetelét “bizonytalannak” tartja.

Kitért arra: ha sokáig, így akár hat hónapon túl nem töltik be az adatvédelmi posztot, akkor attól tart, hogy “az iroda szétzilálódik”, és a most ott dolgozó jó szakemberek elhagyhatják a hivatalt.

Péterfalvi Attila 2001 és 2007 között töltötte be az adatvédelmi biztosi pozíciót, megbízatása tavaly december 13-én járt le. Sólyom László köztársasági elnök újra jelölte Péterfalvi Attilát, de az Országgyűléstől nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, így jelenleg az adatvédelmi biztosi pozíció betöltetlen.

Péterfalvi Attila nem vállalta az újabb jelölést, így az államfő Zombor Ferenc jogászt, ügyvédet jelölte a pozícióra. Személyéről és a jövő nemzedék ombudsmanjáról, Fülöp Sándorról hétfői ülésén dönt az Országgyűlés.