Az Európai Bizottság szerdai (2008. február 27.) ülésén heves viták várhatóak az olcsó kínai termékekre kivetendő büntetővámok kérdésében.

Három nagy uniós tagállam, Németország, Franciaország és Olaszország nem ért egyet Peter Mandelson brit kereskedelmi biztossal, aki nem javasolta, hogy dömpingellenes intézkedéseket foganatosítsanak a Kínából érkező légkompresszorok ellen, melyet egy bizottsági tanulmány szerint önköltségi ár alatt dobnak piacra.

A büntetőintézkedéseket követelők táborát olyan olasz cégek is erősítik, mint a Nu Air és a Fiac, amelyek termelésük Kínába való áthelyezésével fenyegetnek arra az esetre, ha nem vetnek ki vámokat a távol-keleti termékekre. Ez mintegy 500 európai munkahely megszűnésével járna. A gyártók szerint a Bizottság segítségével a jelenleg tapasztalható termelésáthelyezési tendenciák még visszafordíthatóak lennének.

Mandelson szerint ugyanakkor a védőintézkedéseknek ellentétes hatást váltanának ki.

A Bizottság abban az esetben hozhat dömpingellenes intézkedéseket, ha a külföldről érkező árut önköltségi ár alatt értékesítik, és ezzel európai cégeket veszélyeztetnek. Ugyanakkor az ellenzők szerint az így kivetett extra tarifák egyre növekvő mértékben sújtják azokat az uniós cégeket, amelyek már harmadik országba helyezték át termelésüket.

A Bizottság tanulmánya szerint a védővámok 30 millió eurós költséget jelentenének évente, és csak 7 millió eurós bevételnövekedést eredményeznének az olaszországi gyártóknak. Az Európai Unióban légkompresszorok piacán a kínai termékek részesedése 50 százalékos, míg az olasz gyártók csak a piac 8 százalékát tudhatják magukénak – írja a Financial Times.

2006-ban az Ázsiából érkező lábbelikre, tavaly pedig a kínai energiatakarékos izzókra vetett ki büntetővámot a Bizottság, nerég pedig az európai acélgyártók kértek védelmet Brüsszeltől a kínai termékekkel szemben.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a Kínából érkező import mennyisége, amely 2006-ban 191 milliárd eurót tett ki. Annak ellenére, hogy a távol-keleti országba irányuló uniós export gyors ütemben növekszik, tavaly 170 milliárd euró volt az Európai Unió Kínával szembeni külkereskedelmi mérleghiánya.