További vizsgálatokat tart szükségesnek az Európai Bizottság az OMV és a Mol osztrák cég által megcélzott fúziójának piaci versenyre gyakorolt hatásait illetően – értesült bizottsági forrásokból pénteken a Reuters hírügynökség. Az illetékes biztos szóvivője ugyanakkor a BruxInfo kérdésére nem erősítette meg a hírt, miként azt is cáfolta, hogy a Bizottság bármit is kiszivárogtatott volna a döntésről.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az Európai Bizottságnak komoly kétségei vannak az OMV és a Mol esetleges összeolvadásának versenyjogi következményeivel kapcsolatban, ezért várhatóan a jövő héten kezdeményezni fogja a fúziókontroll második szakaszának elindítását. Ez azt jelenti, hogy további 90-105 napot kell várni az eredmény kihirdetésére. A Bruxinfo megkérdezte Jonathan Toddot, Neelie Kroes versenyjogi biztos szóvivőjét, aki nem erősítette meg a hírt és cáfolta a kiszivárogtatást. “Nem szokásunk bizottsági döntést kiszivárogtatni. A határidő március 6.”- mondta szűkszavúan a szóvivő.

Mint ismeretes, a versenypolitikai főigazgatóság február elsején kezdte meg az elsőfokú versenyjogi vizsgálatot az ügyben, miután az OMV előző nap előzetesen értesítette arról a szándékáról, hogy többségi részesedést kíván szerezni magyar versenytársában, a Mol-ban. Jonathan Todd szóvivő akkor azt mondta, hogy a Bizottságnak március 6-ig kell döntenie a beadványról.

A Reuters értesülései szerint a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága horizontális és vertikális kockázatokat is lát a piac szempontjából az esetleges egyesülésben. Ezért jobban utána kíván járni annak, hogy milyen következményei lennének, ha a gáz- és kőolajvezetékek, a tározók és más elosztók egy kézbe kerülnének. A brit hírügynökség úgy tudja, hogy Brüsszel a gyártási és értékesítési láncban esetlegesen bekövetkező piaci egyeduralkodó helyzetet is alaposabban szemügyre kívánja venni.

A vizsgálati szakasz meghosszabbítására elemzők szerint számítani lehetett, hiszen a térség energiapiacán nagyjából egyaránt 40-40 százalékos részesedéssel bíró két cég összeolvadása számos kérdést vet fel. A bizottsági vizsgálattól végső soron egyébként mindkét fél saját és egymással ellentétes álláspontjának megerősítésére számít.