Bíró voltam, az vagyok, s az is maradok – válaszolta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón a jövőjét firtató újságírói kérdésekre.

Emlékeztetett rá, hogy 1945, a Kúria megszűnése óta ő az első bíróból lett elnök, aki korábban csak bíróként dolgozott, s ő az egyetlen, aki elnökként is végig tárgyalt.

Tanácselnökként így biztos állásom van – tette hozzá Lomnici Zoltán.

A közte és Sólyom László köztársasági elnök között lezajlott négyszemközti megbeszélés kapcsán az államfőt idézte: “Hallgatok, mint a sír”. Ehhez tartja magát az LB elnöke is, aki arra kérdésre: vállalná-e tovább jelenlegi megbízatását, annyit mondott: a köztársasági elnök joga a jelölés, a szakmai alkalmasságról az OIT dönt, majd az Országgyűlés kétharmados többséggel választ főbírót.

Lomnici Zoltán mandátuma június 26-án jár le, addig – szavai szerint – teszi a dolgát, s részt vesz valamennyi megyei, illetve ítélőtáblán tartott összbírói értekezleten.

Újságírói kérdésre annyit megjegyzett: Nyugat-Európában az ilyen döntéseket a mandátum lejárta előtt 2-3 héttel hozzák nyilvánosságra, előtte fél évvel nincs értelme. Ezzel arra a már korábban megjelent hírre reagált, miszerint Sólyom László köztársasági elnök mást jelöl a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.