A Pécsi Tudományegyetem (PTE) ad otthont a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) joganyagához kapcsolódó idei perbeszéd-világverseny egyik csütörtökön kezdődött, európai regionális döntőjének – közölte az Európai Joghallgatók Szövetségének (ELSA) pécsi elnöke az MTI-vel.

A vasárnapig tartó megmérettetésen tíz európai egyetem három-négytagú csapatai vesznek részt, feladatuk, hogy összefoglalót készítsenek egy telekommunikációs jogesetről, majd azt szimulált tárgyaláson angol nyelven alperesi és felperesi szemszögből is előadják. A produkciókat nemzetközi ügyvédi irodák, az Európai Bizottság és a WTO elismert szakemberiből álló zsűri értékeli – mondta el Dezső Róbert.

Hozzátette: magyarok nincsenek a pécsi indulók között, az országos versenyt nyert Szegedi Tudományegyetem csapata a másik európai döntőn, Kolozsváron igyekszik kiharcolni a továbbjutást. Európa kiválóságai április 29-e és május 4-e között Genfben, a WTO székházában rendezendő, tizennyolc csapatos világdöntőben mérhetik össze tudásukat az ázsiai, kelet-ázsiai, észak-amerikai, latin-amerikai és ausztráliai kvalifikációs küzdelmek legjobbjaival.

Dezső Róbert beszámolt arról, hogy Európa harminchét országának kétszáz jogi karán jelen lévő, harmincezer joghallgatót és fiatal jogászt tömörítő ELSA kiemelt feladatának tartja, hogy a joghallgatók szakmai képzését saját eszközeivel támogassa, részükre elméleti és gyakorlati programokat szervezzen.

Ebbe a sokrétű és átfogó programrendszerbe illeszkedik az elméletet és a gyakorlatot egyaránt felölelő perbeszédversenyek sorozata, ahol a különféle országokból érkező résztvevőknek a nemzetközi jogi ismereteik bővítésén és annak gyakorlásán túl lehetőségük van nemzetközi jogi nézetkülönbségeik megvitatására is – mondta el.

Dezső Róbert megjegyezte: a perbeszéd világversenyen magyarok még nem értek el kiemelkedő eredményt. Ennek oka, hogy a hazai egyetemek jogi karain nem oktatják részletesen a versenyek alapját képező WTO-joganyagot.