Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete értelmében részletes vizsgálatot indított az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban.

A Bizottság az első piaci vizsgálatot követően megállapította, hogy a tervezett ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. A részletes vizsgálat megindításáról szóló határozat nem befolyásolja a vizsgálat végső eredményét. A Bizottságnak 90 munkanapon belül (2008. július 22-ig) végleges határozatot kell hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a tényleges versenyt az egységes piacon.

Ez a felvásárlás számos, stratégiailag fontos energiapiacot érintene. ”– nyilatkozta Neelie Kroes versenypolitikai biztos. „Ezért nagyon fontos, hogy a Bizottság a lakossági és iparági fogyasztók számára egyaránt biztosítsa a hatékony verseny fennmaradását.

Az OMV Ausztria vezető olaj- és gázipari vállalata, a tulajdonában van Ausztria egyetlen kőolajfinomítója (Schwechat) és két további finomító Bajorországban. Irányító részesedéssel bír a pitesti és ploesti olajfinomítókat birtokló romániai Petrom cégben. Az OMV tevékenysége a finomított olajtermékek ausztriai, cseh köztársaságbeli, németországi, magyarországi, szlovákiai és szlovéniai nagy- és kiskereskedelmi piacaira terjed ki. Foglalkozik továbbá kőolaj- és földgázfeltárással, illetve -kitermeléssel, ezenfelül Ausztria legnagyobb földgázszolgáltatója és szállításirendszer-üzemeltetője. Az OMV – az irányítása alatt álló Borealis vállalaton keresztül – a petrolkémiai iparágban is tevékeny.

A MOL Magyarország vezető integrált olaj- és gázipari csoportja. A MOL tulajdonában van az egyetlen szlovákiai olajfinomítót működtető Slovnaft, és 25%-os részesedéssel bír a horvát INA olajtársaságban. A MOL nemrégen vásárolta meg az olasz IES társaságot (Italiana Energia e Servizi S.p.A.), amelynek tulajdonában van a mantovai olajfinomító. A MOL jelentős szerepet tölt be a finomított olajtermékek magyarországi, szlovákiai, ausztriai, cseh köztársaságbeli és szlovéniai nagy- és kiskereskedelmi kínálatában. A MOL továbbá Magyarország gázszállítási rendszerüzemeltetője. Ezenkívül foglalkozik kőolaj- és földgázfeltárással, illetve -kitermeléssel, valamint petrolkémiai tevékenységet folytat Szlovákiában (Slovnaft Petrochemicals) és Magyarországon (TVK).

A bejelentett ügylet két erős, integrált olaj- és gázipari vállalat összefonódását eredményezné, amelyek mindegyike több közép- és kelet-európai országban tevékenykedik. Ezért a Bizottság mélyreható vizsgálatot indított, hogy részletesen megvizsgálja a bejelentett ügyletnek a finomított olajtermékek és a földgáz piacára gyakorolt lehetséges hatását. A Bizottság elsősorban azt vizsgálja, hogy milyen hatással jár a finomított olajtermékek közép- és kelet-európai piacaira a két társaság kőolajfinomítóinak egy kézben való egyesítése.