Közelíteni kell a lakosság felé a politikát és ebben nagy szerepe van az internetnek, a telekommunikációnak – értettek egyet az Ütköző Egyesület csütörtöki budapesti fórumának résztvevői.

Baráth Etele szocialista országgyűlési képviselő egyetértett a politika és a lakosság közelítésében, amelyre álláspontja szerint is nagy szükség van.

Hozzáfűzte, hogy elektronikus úton, amellett, hogy az állampolgárok részt vennének az MDF e-demokrácia-portálról szóló javaslata szerint a törvényalkotásban, véleménynyilvánító népszavazásokat is lehetne akár rendezni és így nem kellenének “eszeveszett drága” szavazások, amelyhez március 9-ével közelít az ország.

Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere ez utóbbira nem látott túl nagy lehetőséget, de hangsúlyozta, hogy a politika nagyon elszakadt a lakosságtól, amit orvosolni kell.

Sárközy Tamás jogászprofesszor egyetértett magával az MDF-es gondolattal, de elmondása szerint nyilvánvalónak tartja, hogy olyan szakavatott jogtudósnak, mint Sólyom László köztársasági elnök, feltűnne, hogy ez a javaslat szembe megy az Alkotmánybíróság 1992-es döntésével, amely megtiltja az adatbázisok összekapcsolását.

A jogászprofesszor fontolva haladást tartana célszerűnek az e-demokrácia ügyében, hogy ne szakadjanak szét a generációk az elkövetkező 20 évben – amely időszak alatt nyilván óriási átalakulások lesznek”, illetve még midig ott tartunk, hogy örülünk, hogy elmehetünk szavazni.

Petkó András MDF-es képviselő elmondta, hogy pártja az észt és spanyol példák alapján vette elő ezt a kérdést, amely országokban használják ezt a módszert, s minden állampolgár kap regisztrációs számot a szavazáshoz, illetve közvélemény-kutatásokat is tartanak elektronikus úton.

Kitért arra is, hogy javaslatait korábban már egyeztette Szili Katalin házelnökkel és Takács Albert, akkori igazságügyi és rendészeti miniszterrel, illetve egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártok között.

Megemlítette, hogy a XI. kerületi időközi országgyűlési választás alkalmával internetes vitát szerveztek az MSZP, a Fidesz-KDNP, az MDF és a MIÉP képviselőjelöltjei között, amelyre 15 ezer IP-címről kapcsolódtak a választópolgárok, akik a jelöltek mellett egymással is vitatkoztak, illetve próbálták meggyőzni egymást.

Drajkó László, a Microsoft magyarországi vezérigazgatója arra tért ki, hogy az internet teljesen átalakította a kommunikációt, amelyben nagy szerepet játszanak blogerek, s csak az válhat netes és társadalmi köztémává, amit nemcsak tematizál valaki a neten, hanem a többiek is átveszik, hozzászólnak, kifejtik saját véleményüket.

Az Ütköző Egyesület fórumát egyenesben sugározták interneten is, így több városból lehetett kérdést feladni, vagy véleményt kifejteni az elhangzottakkal kapcsolatban.