Kétséges, hogy júliustól a cégbíróságok képesek lesznek-e tömegesen bejegyezni egy órán belül az elektronikus úton érkező kérelmeket – mondta el Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője a Magyar Nemzetnek. Még nem készültek el a szükséges jogszabályok, a cégbíróságok informatikai rendszere fejlesztésre szorul.

Cégjogászok szerint az év közepétől alkalmazandó rendelkezések a fantomcégek tömeges alapítását tehetik lehetővé.

A tavalyi törvénymódosítás nyomán július elsejétől a cégbíróságok egy órán belül kötelesek bejegyezni az elektronikus úton érkező egyszerűsített kérelmeket. Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumvezetője úgy fogalmazott: a jelenlegi jogszabályi háttér és a cégbíróságok informatikai rendszerének mostani állapota nem teszi lehetővé, hogy az Európában is példátlanul rövid ügyintézési határidőt az ítélkező fórumok minden esetben betartsák. A bírósági vezetők az egyórás cégbejegyzéssel kapcsolatos problémákat már tavaly ősszel jelezték az igazságügyi minisztériumnak, ám a szaktárca még március közepére sem reagált minden felvetésre.

Kiss Gábor elmondta: fontos lett volna, hogy még az első negyedévben kihirdessék az elektronikus cégeljárás részleteiről szóló jogszabályokat, ám a szükséges rendeleteket március közepére sem alkotta meg az igazságügyi tárca. Lényeges hiányosság, hogy a minisztérium nem tisztázta pontosan, milyen informatikai feltételeknek kell megfelelniük az e-kérelmeknek, ahogy nem született még döntés az elektronikus tértivevényekről sem. A szaktárca késlekedése nehéz helyzetbe hozza a bíróságokat, hiszen emiatt az ítélkező fórumok nem tudnak felkészülni az új szabályok alkalmazására, nincs lehetőség tapasztalatok szerzésére – vélekedett Kiss.