Mind a Készenléti Rendőrség, mind a BRFK ötszázezer-ötszázezer , azaz összesen egymillió forintot, perköltséget, és kamatokat köteles kártérítésként megfizetni a Fővárosi Bíróság nemrég született, első fokú, nem jogerős ítélete szerint annak a fiatalembernek, akivel szemben korábban megalapozatlan szabálysértési eljárást indítottak, és 3 napig fogva tartották.

M. Balázst 2006. október 23 -án fogták el és állították elő a REBISZ egységei, és ellene rendzavarás szabálysértése miatt tettek feljelentést. A BRFK ezt követően több napig őrizetben tartotta, majd az első fokú bíróság szabálysértésben elmarasztalta. A Fővárosi Bíróság M. Balázs és védőjének fellebbezését megalapozottnak találta, és M. Balázzsal szemben szabálysértés hiányában az eljárást megszüntette, azaz M. Balázst jogerősen felmentette.

A megalázó, és indokolatlan előállítás, valamint a többnapi fogvatartás miatt M. Balázs kártérítési pert indított a rendőri szervek ellen, amelyet most első fokon megnyert.

Az eljárás során videofelvétel és ügyészségi okirat igazolta, hogy az előállítás során a már földön fekvő M. Balázs derekára az egyik rendőr ráült, majd kezét erőszakkal hátracsavarták, kétszer-háromszor az oldalán megrúgták, a fejét kétszer betonba verték.

M. Balázs jogi képviseletét az előbbi ügyekben a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvéd partnere, dr. Balsai Szabolcs látta el.