Sikeres volt a jó hangulatú első magyar Gazdasági Mediáció Konferencia. Mintegy hetven érdeklődő vett részt a 2008. február 26-án tartott rendezvényen, melyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Pro Mediare Egyesület szervezett a II. kerületi Lövőház utcában.

Elsőként a Kamara ügyvezető elnökségi tagja Gabriel A. Brennauer úr köszöntötte a résztvevőket, majd a Konferencia levezető elnökeként Balogh Ilona a DUIHK ügyvezető igazgató helyettese vette át a szót és ismertette a konferencia programját.

Az első előadást ‘Peren kívüli vitarendezési eljárások’ címmel Prof. Dr. Renate Dendorfer (LL.M. MBA, ügyvéd, gazdasági mediátor és a Steinbeis Transfer-Institut IBL igazgatója) tartotta német nyelven, melyet szinkrontolmácsolásban élvezhetett a hallgatóság. A professzor asszony előadásában ismertette a különböző alternatív vitarendezési eljárások jellegzetességeit, a nemzetközi trendeket és a gazdasági mediáció sajátosságait.

A tartalmas, elméleti ismereteket átadó prezentációt követően Varga Tamás gazdasági mediátor, a Pro Mediare Egyesület titkára beszélt a gazdasági mediáció magyarországi jellegzetességeiről. Az előadó szerint kevés a szakképzett gazdasági mediátor Magyarországon, mert a jelenleg hatályos törvény ezt nem írja elő. A szubjektív körkép megállapítása szerint óriási lehetőségek vannak Magyarországon a vállalkozások számára a gazdasági mediáció alkalmazásával.

Dr. Reiner Ponschab (ügyvéd, EUCON Europäisches Institut für ConflictManagement elnöke) prezentációjában a németországi tapasztalatokról, különböző felmérésekről tett említést.

Borosné Huber Mária a Pro Mediare Egyesület elnöke prezentációjában mutatta az Egyesületet, megalakulásának történetét, ismertette céljait. A Pro z Egyesület legfőbb célja, hogy népszerűsítse a gazdasági mediáció lehetőségét a piaci szereplők számára Magyarországon. Előadásának második felében a Német-Magyar Képző Központ által szervezett 220 órás gazdasági mediációs képzésről tartott rövid ismertetést a jelenlévőknek.

Balogh Ilona a Kamara ügyvezető igazgató helyettese bejelentette, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara új szolgáltatásként bevezeti a gazdasági mediációt a tagjai számára.

Az ebédet követően két, nagy érdeklődéssel követett bemutató műhelygyakorlat zajlott párhuzamosan. Magyar nyelven egy logisztikai szoftver szállítása, németül pedig egy új autó piacradobásának marketingkampánya kapcsán kialakult konfliktus rendezését figyelhették meg az érdeklődők. A bemutató gazdasági mediációs eljárásokat a Pro Mediare Egyesület tagjai mutatták be. Az esetek lezárását követően élénk eszmecsere alakult ki a közönség és a szerepjátékban résztvevők között. A konferencia közönsége nagyon hasznosnak értékelte a gazdasági mediációs eljárás bemutatását.

További információk a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Pro Mediare Gazdasági Mediációt Támogató Egyesület honlapján találhatóak.