A héten az Európai Bizottság közzéteszi a D-tervként ismert kommunikációs stratégia felülvizsgálatát, jelentést mutat be a szomszédságpolitikáról, míg az Európai Parlamentben meghallgatják az új egészségügyi biztost. A héten került sor a NATO-csúcsra is.

Európai Bizottság

A D-tervet a 3 évvel ezelőtt az uniós alkotmányról tartott francia és holland népszavazás után indították útjára. A kommunikációs stratégia lényege a törvényhozás leegyszerűsítése, és az EU az európai polgárok számára is érezhető előnyeinek kihangsúlyozása. A Bizottság az elmúlt években kommunikációjában olyan témákra próbált összpontosítani, amelyek a közvélemény kutatások szerint az európaiakban a legtöbb aggodalmat váltják ki, mint a klímaváltozás vagy a globalizáció. Az EU kommunikációért felelős biztosa, Margot Wallström szerdán (2008. április 2.) ismerteti a D-terv felülvizsgálatát.

Benita Ferrero Waldner külügyi biztos csütörtökön (2008. április 3.) tesz közzé jelentést a közösség szomszédsági politikájáról. A jelentés a kelet európai országokkal, a Mediterrán térséggel és az észak afrikai államokkal is foglalkozik. A Bizottság az egyes országokkal egyedi megállapodásokat kötött, ám az EU szomszédságpolitikájában résztvevő egyes országok szerint a megállapodások túlságosan egységesek, főleg Ukrajna és Grúzia várna több politikai elkötelezettséget az EU-tól.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a képviselők kedden (2008. április 1.) teszik próbára az új ciprusi biztost, a múlt hónapban a ciprusi kormány tagjává választott Markosz Kiprianou helyére lépő Andrula Vassziliu-t.

Az alkotmányos ügyek bizottsága a finn jobbközép európai parlamenti képviselő, Alexander Stubb jelentéséről szavaz, amely az EU-intézményekben tevékenykedő több ezer lobbistára róna szabályokat. A fő kérdés az, hogy kötelező vagy önkéntes regisztrációt írjanak-e elő a lobbistáknak, akik közül jelenleg több mint 3000 folytat állandó tevékenységet a Parlamentben.

Ugyancsak kedden (2008. április 1.) hallgatja meg a gazdasági és monetáris ügyek bizottsága Charlie McCreevy, belső piaccal foglalkozó biztost a pénzpiacokról.

Szerdán (2008. április 2.) látogat Brüsszelbe az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd. Rudd tavalyi megválasztása utáni első hivatalos intézkedése a Kiotói Egyezmény aláírása volt.

Csütörtökön (2008. április 3.) az Európai Bíróság az ún. Rueffert ügyben hoz döntést, amely a határon átnyúló foglalkoztatás és a minimálbér kapcsolatáról és a szociális dömping megelőzéséről szól.

*NATO

Április 2. és 4. között kerül megrendezésre Bukarestben a NATO-csúcstalálkozó, melynek fő témája a katonai szervezet további bővítése. A grúz és ukrán NATO csatlakozási reményeket elűzheti, hogy Moszkva hevesen ellenzi a két ország belépését a szervezetbe. Tbiliszi és Kijev arra számít, hogy a NATO csúcson elfogadják akcióprogramjukat, amely azt jelezné, hogy jó úton haladnak a tagság felé. Az Oroszországgal való viszony megromlásától tartva azonban több nyugat-európai ország várhatóan megvétózza, hogy Grúzia és Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon a katonai szervezetben.

Diplomáciai források szerint a blokkoló országok – Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Portugália és Luxemburg – döntésének hátterében elsősorban a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos orosz-amerikai vita áll. Mint köztudott, Oroszország hevesen ellenzi a rakétapajzs Csehországba és Lengyelországba történő telepítését. A két ország csatlakozása a NATO-hoz tovább rontaná a tárgyalások légkörét.

Washington – a kelet-európai NATO tagokkal együtt – ugyanakkor támogatja Tbiliszi és Kijev tagságát. Mindeközben várhatóan zöld utat kapnak a balkáni államok, Horvátország, Albánia csakúgy, mint a Macedónia, feltéve, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság nevének kérdésében sikerül megállapodásra jutni.