Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyermekvédelmi törvény módosítását kezdeményezte azt követően, hogy vizsgálatot indított egy éhen halt csecsemő ügyében. Az ombudsmani hivatal erről szerdán az MTI-n keresztül közleményt adott ki.

Szabó Máté azt akarja elérni, hogy a törvénybe kerüljön bele, milyen következményekkel jár, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai elmulasztják jelzési és együttműködési kötelezettségüket.

A hivatalból indított vizsgálatot azt követően rendelték el, hogy a Népszabadság még decemberben megírta, egy 13 hónapos gyermek éhen halt, pedig a szakembereknek tudomása volt a gyermek veszélyeztetettségéről. Az írásban feltárt körülmények arra utaltak, hogy sérült a gyermek élethez, valamint kiemelt védelemhez való joga – indokolta a vizsgálat elindítását az ombudsmani hivatal.

A vizsgálat feltárta, hogy a hét gyermeket nevelő családdal kapcsolatban állt a családgondozó, a védőnő, a gyermekorvos, a pedagógusok, a jegyző, valamint azt is, hogy a családon belüli erőszak miatt már korábban a rendőrségnek is fel kellett lépnie.

A vizsgálat megállapította, hogy bár az illetékesek tudtak a csecsemő veszélyeztetettségéről, a gyermek védelmére jogosult és köteles hatóságok, valamint szolgáltatók nem tettek eleget a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési, együttműködési és tájékoztatási kötelezettségüknek.

Nem hoztak hatékony intézkedéseket a gyermeki jogok érvényesülésére, ami sértette a gyermek kiemelt védelemhez fűződő jogát – áll az ombudsmani hivatal közleményében.