A Debreceni Egyetemen (DE) országosan a legtöbb, összesen 22 doktori iskola működik – mondta Fésüs László akadémikus, a DE rektora pénteken, a jogi doktoranduszok konferenciájának megnyitóján.

A tehetséges új generáció lehet a fejlődés forrása – közölte a professzor, fontosnak nevezve a tehetséggondozást, a legjobban motivált, legtehetségesebb fiatalok bevonását a kutatásba.

Fésüs László szerint a kutatás, a tudományok fejlődése rendezésre váró jogi problémák sorát is felveti. Ezek közé sorolta a “perszonalizált medicina korában” az információk védelmét, a publikációk tulajdonjogának a kérdését, s tudomány-etikai, kutatás-etikai kérdések kezelését.

Debrecenben egyébként már ötödik alkalommal rendezték meg a jogi doktoranduszok konferenciáját, amely a debreceni, a szegedi és a miskolci egyetemek jogi PhD-hallgatóinak szakmai találkozója.

Az elmúlt években átlagosan 30-an vettek részt a találkozón, az idén csaknem ötvenen vannak. Ilyen formán a PhD-konferencia nemcsak szakmailag, hanem a résztvevők számát tekintve is sikeres. Különösen annak ismeretében, hogy az ötéves jogi képzést diplomával befejező jogászok elsősorban a közigazgatásban, ügyvédi irodákban, vagy multi cégek jogi osztályain próbálnak meg elhelyezkedni, s igen kis számban választják az egyetemi oktatói-kutatói munkát.

Az idei találkozó résztvevői a polgári-, az agrár-, a környezet-, a köz- és munkajog, az európai és nemzetközi jog, valamint a jogbölcselet és jogtörténet szekcióban adtak számot felkészültségükről.