A kormány elfogadta a 2008-as társadalmi bűnmegelőzési programot, amely többek között az európai uniós támogatások hatékony felhasználását tűzi ki célul – erről Gönczöl Katalin, az igazságügyi tárca büntetőjogi szakállamtitkára beszélt.

Az idei évet a szakállamtitkár történelminek nevezte a bűnmegelőzés szempontjából, mert eddig “soha nem látott összegű támogatása” áll rendelkezésre erre a célra. Hozzátette: a kilencmilliárdos összeget hasznosan, gondosan és jól kell elkölteni.

A cselekvési program értelmében többek között javítani kell az erkölcsi veszélyzónába került gyermek- és fiatalkorúak társadalmi integrációs esélyeit, fejleszteni kell az áldozatsegítő szolgálatot. Új módszereket kell alkalmazni a bűncselekménnyel megsértett közösségek kiengesztelésére, szélesebb körben alkalmazhatóvá kell tenni a közérdekű munkát, ki kell dolgozni a színesfémlopás visszaszorítására alkalmas akciótervet, és felül kell vizsgálni annak jogi szabályozását, valamint a nézőtéri erőszak megelőzése érdekében fel kell dolgozni a külföldi tapasztalatokat.

„A közbiztonság valódi érték”

Gönczöl Katalin a társadalmi bűnmegelőzést a jogbiztonság érdekét szolgáló mozgalomnak nevezte, amely erősíti a kohéziót a társadalomban, erősíti a közösségi összefogásokat és a szolidaritást, felkarolja a civil együttműködéseket. Hozzátette: a közbiztonság valódi érték, vonzó a település lakóinak, a betelepülőknek és a beruházóknak egyaránt. Mint mondta, korábban szolgáltatásként kezelték a közbiztonságot, de ma már kollektív érték, amiért mindenkinek kell tennie.

Amikor a társadalmi bűnmegelőzés stratégiájából adódó célkitűzések irányát követjük, számba kell venni és értékelni kell az előző évi eredményeket – mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy ezt követően az Országos Bűnmegelőzési Bizottság jelentést készít a kormány számára. Ez azonban nemcsak az előző év adatait tartalmazza, hanem azokat a jelentős tényezőket is magában foglalja, amelyek a mindenkori bűnözés új kihívásait jelentik számunkra – mondta.

Élénkülő vita a fiatalkorúak bűnözéséről

A 2003-2007 közötti összegzésből kiderül, hogy a bűnüldöző és büntető igazságszolgáltatási hatóságok az ismertté vált bűncselekmények elkövetőinek mintegy 40 százalékát nem tudták felderíteni. Ugyancsak kiderül az adatsorból, hogy bár az utóbbi hónapokban felélénkült a gyermek- és fiatalkorúak bűnözése körüli szakmai vita, és a közvéleményben az a feltételezés terjedt el, hogy ennek a korosztálynak a tagjai több bűncselekményt követnek el, mint korábban, az adatok nem ezt igazolják.

Gönczöl Katalin szerint a gyermek- és fiatalkori bűnözés hosszú ideje gyakorlatilag nem változott. A 14 alattiaknak 0,25 százaléka, míg a 14-17 évesek 2,25 százaléka követett el bűncselekményeket. Tartósan megfigyelhető sajátosság azonban, hogy a 14 és 18 év közöttiek kétszer nagyobb arányban vesznek részt a bűnözésben, mint a felnőtt népesség. A gyermekek és fiatalkorúak áldozattá is kétszer gyakrabban válnak, mint a teljes hazai népesség átlaga. Mindezért szükség van a gyerekek és a fiatalok elkövetővé, illetve áldozattá válásának megelőzése érdekében tett erőfeszítésekre – mondta a szakállamtitkár.

„Leltár” készül a gyermekvédelem eszközeiről

Arra a felvetésre, hogy időről időre felmerül a fiatalkorúak esetében a büntethetőségi korhatár leszállítása, Gönczöl Katalin azt mondta: ez a kérdés nem a bűnmegelőzés, hanem a büntetőpolitika programjaként van napirenden. A szociális tárcával az év végéig tartó együttműködés kezdődött arról a szakmai, szervezeti lehetőségekről, amelyek világossá teszik, hogy mire képes a gyerekvédelem – tette hozzá.

Mint mondta, amikor ez a leltár elkészül, akkor kezdődhet el a fiatalkorúak büntetőjogának teljes revíziója, és ekkor vizsgálható ez a kérdés.

A bűnözés területi eloszlásáról szólva megemlítette, hogy továbbra is Észak-Magyarországon, illetve az észak-alföldi régióban tapasztalható az átlagosnál magasabb bűnelkövetői létszám. Az állami beavatkozásoknak ezekben a térségekben elsősorban a bűnokok hatásainak csökkentésére kell összpontosítaniuk.

A társadalmi bűnmegelőzési program 2007. évi eredményeiről és 2008. évi feladatairól bővebben…