Jogerőre emelkedett a tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért első fokon kiszabott büntetés Vajnai Attila és Horváth Sándor ellen a Fővárosi Bíróság másodfokon hozott keddi döntése szerint.

Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökét 120 ezer forint pénzbírsággal sújtották, míg Horváth Sándort egy évi próbára bocsátották önkényuralmi jelkép, nevezetesen vörös csillag többszöri nyilvános használata miatt.

Vajnai Attila a tárgyalást követően úgy nyilatkozott, hogy nem fizeti ki a büntetést. Ha pedig a büntetést kétszáz nap elzárásra változtatják, és elrendelik az elzárás végrehajtását, menedékjogot fog kérni valamelyik országban, ahol nem büntetik a vörös csillag viselését – tette hozzá.

A két vádlott védője azt kérte a másodfokú bíróságtól, hogy várja meg a strasbourgi emberjogi bíróság egy hónapon belül várható döntését, mivel az ügy ott is folyamatban van, a bíróság azonban ezt a kérést elutasította.

Mint Székely Ákos bíró kifejtette, a vonatkozó jogszabály az önkényuralmi jelképek használatáról már 1993 óta hatályban van, s ez alapot ad a döntésre.

A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlottak tudatosan és szándékosan használták több alkalommal is a vörös csillagot, ami egy önkényuralmi rendszerre történő asszociációra ad lehetőséget. Rámutatott, hogy a törvény világos különbséget tesz a között, amikor az önkényuralmi jelképet oktatási, tudományos jelleggel, illetve demonstratívan használják.

Székely Ákos bíró kiemelte azt is, hogy a vádlottak a bíróságon is többször önkényuralmi jelképet viselve jelentek meg.

Az a fajta célzatos magatartás, ahogy Vajnai Attila és Horváth Sándor a jelképeket viselik és használják, kizár minden tévedést, tehát azt is, hogy a vörös csillagot ismeretterjesztő céllal hordják.

A tárgyaláson Vajnai Attila egy zöld alapon piros és fehér színű egy galambot is jelképező, vörös csillagot ábrázoló kitűzővel jelent meg, míg Horváth Sándor a “Kiváló dolgozó” kitüntetését viselte, ami szintén vörös csillagot tartalmaz.