Alkotmánybírósági véleményezésre küldte kedden Sólyom László köztársasági elnök a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény (versenytörvény) módosítását – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

A versenytörvény módosításának egyik paragrafusa arra ad lehetőséget, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak, és el is marasztalnak jogellenes kartellezés miatt, két évre eltiltsák tisztségétől.

Az elnöki hivatal közleményében az áll, hogy a törvény nemperes eljárásban nyújt csak jogorvoslatot az eltiltás ellen, és e jogorvoslat során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Mindezt azonban úgy – folytatja a közlemény -, hogy az érintett nem vitathatja nyilvános, szóbeli tárgyaláson, tanúk bevonásával a felelősségét. Ez az államfő szerint ellentétes az alkotmány által garantált tisztességes eljáráshoz való joggal.

Sólyom László szerint nem összeegyeztethető az alkotmányban garantált ártatlanság vélelmével sem, hogy a törvény az érintett vezető tisztségviselők bűnösségét vélelmezi, amellyel szemben nekik kell bizonyítani ártatlanságukat.

A versenytörvény módosítását június 2-án fogadta el az Országgyűlés, 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.