A dán legfelsőbb bírósághoz fordul hét muszlim szervezet a 2005-ben megjelentetett, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt – közölte az egyik szervezet szóvivője csütörtökön. A szervezetek „a lehető legszigorúbb büntetés” kiszabását szeretnék elérni a rajzokat először kinyomtató újság két szerkesztője ellen a muzulmánok megsértése miatt.

A hét dániai muszlim szervezet augusztus 14-ig fellebbezhet a két korábbi bírósági döntés ellen a dán legfelsőbb bíróságnál. A fellebbviteli bíróság tavaly júniusban úgy döntött, hogy a karikatúrákat nem azért készítették, hogy megsértsék a muzulmánokat, ahogy a felperesek azt állították. A bíróság szerint a legellentmondásosabb, Mohamed prófétát „bombaturbánnal” a fején ábrázoló rajz „szatirikus természetű” volt, és szervezetek állításával szemben nem általában a muszlimokra utalt. A bíróság emlékeztetett arra, hogy az iszlám nevében több terrortámadást is végrehajtottak, és nem illegális ennek szatirikus ábrázolása.

Assaad Bilal, az egyik szervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: „a lehető legszigorúbb büntetés” kiszabását szeretnék elérni a Jyllands-Posten című lap volt főszerkesztőjével, és kulturális szerkesztőjével szemben. Bilal szerint a lap a karikatúrákkal harcosnak és terroristának állította be Mohamed prófétát, és ezzel megsértették az összes muszlimot. Bilal elmondta, hogy egy számukra kedvezőtlen ítélet esetén az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik, hozzátéve: más, nem részletezett terveik is vannak.