A Magyar Nemzet szerint egyetlen bérleti szerződést sem kötöttek még meg a költségvetési intézmények a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV), pedig a szervezet a megszabott határidőn belül, június végéig elküldte a dokumentumokat, amelyek alapján az intézményeknek bérleti vagy vagyonkezelési díjat kell fizetniük a jövő évtől.

A napilap csütörtöki száma arról ír, hogy az épületeket eddig ingyen használó intézmények azért késlekednek, mert keveslik azt a központi normatív alapján meghatározott alapterületet, amelyet továbbra is ingyenesen vehetnének igénybe. Az intézményeknek – emlékeztet a cikk – a vagyontörvény alapján két lehetőségük van: vagy összehúzzák magukat, vagy kifizetik a normatíván felüli terület után a piaci alapon számított bérleti díjat.

A Magyar Nemzet úgy tudja, több intézménynek jóval a teherbírásán felüli összegről szóló szerződést küldött az MNV, és ekkora összeget nem tudnának kigazdálkodni.

Az MNV szóvivője azt nem tudta megmondani, hogy mikorra hozzák tető alá a 206 bérleti és 326 vagyonkezelői szerződést, hiszen erre nem is lehetett határidőt szabni.

Cservák Csaba alkotmányjogász a lapnak úgy nyilatkozott: aggályosak az állami szervek finanszírozásának újabb szabályai, mert felvetik az autonómiák függetlenségét garantáló alkotmányos elv sérelmét.