Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megkezdte a hivatali helyiségek és járművek átadását az Európai Unió EULEX elnevezésű rendőri és igazgatási missziójának. Oroszország és Szerbia határozottan ellenzi a lépést, mivel a két ország szerint az EU-missziónak nincs meg a kellő jogi alapja.

„A technikai megállapodás lehetővé teszi, hogy az Egyesült Nemzetek Koszovói Missziója (UNMIK) átadja az infrastruktúráját számunkra” – mondta Karin Limdal, az EULEX szóvivője, miután a két fél hétfőn (2008. augusztus 18.) aláírta az erről szóló megállapodást.

Az ENSZ 1999-től, a NATO Szerbia elleni légitámadásai óta működteti a többségében albánok lakta egykori szerb tartományban a békefenntartó erőket. Az ENSZ főtitkára júniusban jelentette be az UNMIK átszervezését. Ban Ki Mun terveinek megfelelően az EU missziója az ENSZ „jogi ernyője” alatt, az UNMIK-kal párhuzamosan működik majd. Jelenleg az EULEX létszáma 300 fő, mely várhatóan az év végére 2200 főre emelkedik.

Koszovó az év elején nyilvánította ki a függetlenségét, azonban az Európai Unió 27 tagállama közül eddig csak húsz ismerte el az új államot. Szerbia hevesen ellenzi, hogy az EU átvegye a hatalmat Koszovóban, mivel az Belgrád szerint Koszovó de facto elismerését jelentené.

Oroszország az elmúlt hónapokban többször vont párhuzamot Koszovó és a szakadár grúziai tartományok között, hogy indokolja az orosz csapatok beavatkozásának szükségességét. „Nincs kizárva, hogy a koszovói példa a világ más részein is megismétlődik majd” – nyilatkozta Alexander Konuzin, Oroszország belgrádi nagykövete.