A vidéki teátrumok igazgatói arról biztosították hétfőn az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, hogy alapvetően támogatják a készülő előadóművészeti törvényt, és várják annak hatályba lépését, bár a tervezet véglegesítése előtt további egyeztetéseket tartanak szükségesnek – tájékoztatta az MTI-t Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ügyvezető titkára.

Az MSZT a vidéki színházi vezetők részvételével szervezett megbeszélést hétfőn a készülő előadóművészeti törvényről. Az eszmecserére meghívást kapott Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezetője, valamint a törvény kidolgozói közül Magi István és Gyimesi László is.

Vajda Márta tájékoztatása szerint kérdéses még, hogy az operettjátszás mennyiben ró majd pluszterhet a többtagozatos vidéki teátrumokra, illetve a műfaj mennyiben tekinthető hungarikumnak, ennek megfelelően külön támogatandó-e vagy sem. „Ez sarkalatos pontként merült fel, mivel főként a fővároson kívüli színházakat érinti: a vidéki városokban egy-egy intézménynek kell kielégítenie a nézők igényét mindegyik műfaj iránt” – jegyezte meg.

Mint hozzáfűzte, a kulturális tárca képviselői megígérték, figyelembe veszik az észrevételeket, arra kérték azonban a jelenlevőket, hogy pontosan dolgozzák ki, milyen kritériumok mentén beszélnek támogatandó operettjátszásról. “A daljátékot természetesen nem lehet egy kalap alá venni a nagyoperettel, de ebben az esetben meg kell határozni, mi is az operett, milyen személyi feltételei vannak, vagyis hány fős zenekar, énekkar, tánckar szükséges hozzá” – fogalmazott.

Vannak még apróságok, ahol további egyeztetések szükségesek, így munkajogi kérdésekben és az intézmények finanszírozásával kapcsolatban – árulta el Vajda Márta. Megjegyezte azonban: a vidéki színházak igazgatói nagyon jól tudják, hogy az előadóművészeti törvény nem írhatja felül az önkormányzati törvényt, amely az önkormányzatok által fenntartott intézmények vezetőinek kinevezéséről intézkedik, így ez a téma fel sem merült a megbeszélésen.

A színházi társaság ügyvezető titkára elmondta: „Hiller István tárcavezető ígérete szerint szeptember 21-ére, a magyar dráma napjára megismerhetjük a jogszabálynak azt a változatát, amely alapján elkezdődhet a végső törvényszöveggel kapcsolatos, két-három hetesre tervezett egyeztetés. Ezt követően novemberre az országgyűlés elé kerülhet a jogszabály”.

Mint arról Vajda Márta beszámolt, a MSZT szeptember 21-ig még több menetben tervez különböző egyeztetéseket, és tudomása szerint a többi színházi szervezet is megteszi ugyanezeket a lépéseket. „A mi megbeszélésünkkel egy időben zajlott a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának egyeztetése a törvénnyel kapcsolatban, de rövidesen a fővárosi színházak igazgatói, a dramaturgok és a kritikusok is összeülnek majd ”- említett példákat, majd megjegyezte: „a színházaktól közvetlenül is folyamatosan kapjuk a véleményeket, melyeket aztán továbbítunk a törvény készítői felé”.

Vajda Márta reményét fejezte ki, hogy az elkészült jogszabályt novemberben elfogadja a parlament, mert az még ebben az esetben is csak 2010-ben fog hatályba lépni.

Az MTI megkeresésére az OKM sajtóirodája azt közölte: a törvénytervezetről a napokban “intenzív egyeztetések” folynak, ezek lezárulása után reagál a tárca a tárgyalásokon elhangzottakra.

Hiller István június elején a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) megbeszélést folytatott az eseményen résztvevő színházigazgatókkal a készülő törvényről. A POSZT honlapján olvasható összegzés szerint akkor Hiller István kijelentette, hogy a minisztérium a parlament őszi ülésszakán beterjeszti a törvénytervezetet, amennyiben a színházi szakma egységesen támogatja azt.

A résztvevők akkor egyetértettek abban, hogy a színházi szakma felelőssége a szakemberek megnyerése a törvénytervezet elfogadtatására. Úgy ítélték meg, hogy szeptember 15-ig a tervezet még vitás kérdéseit ki tudják dolgozni. A miniszter javaslatára szeptember 21-én, a magyar dráma napján ülnek össze végső egyeztetésre a tárca és a szakma képviselői, ezután válik lehetségessé a tervezet parlamenti beterjesztése – olvasható a POSZT honlapján.