A koszovói kérdés újratárgyalásában reménykednek a szerb vezetők, miután az ENSZ-közgyűlés megszavazta Belgrád javaslatát. Pristina szerint Koszovó függetlensége visszafordíthatatlan folyamat.

A szerb diplomácia fényes győzelmeként értékelik Belgrádban a közgyűlésben lezajlott szerdai szavazás eredményét, amikor hetvenhét ENSZ-tagállam támogatta azt a szerb kérést, hogy a http://www.jogiforum.hu/…tegoriak/277 foglaljon állást Koszovó elszakadásának törvényességéről. Hetvennégy ország (köztük Magyarország és az uniós tagállamok nagy többsége) tartózkodott, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, továbbá néhány csendes-óceáni szigetország pedig ellene szavazott.

Boris Tadic elnök azt mondta: hosszú idő után ez Szerbia első diplomáciai sikere. Kezdeményezésével segít megakadályozni azt, hogy más területek is megpróbáljanak elszakadni anyaországuktól. Az államfő megismételte, hogy hazája “soha, de soha” nem mond le déli tartományáról, ám csak diplomáciai eszközökkel harcol érte. Vuk Jeremic külügyminiszter szerint ezek után nehéz lesz indokot találni Koszovó elismerésére. Szerbia abban bízik, hogy a hágai törvényszék törvénytelennek minősíti az egyoldalúan deklarált függetlenséget, és ezzel megnyílik az út a státustárgyalások felújítása és egy kompromisszumos megoldás előtt. A külügyminiszter szerint országának sikerült elérnie, hogy a koszovói kérdést jogi síkra tereljék a politikai helyett.

Az ellenzék nem osztozik a kormánypártok lelkesedésében, Vojislav Kostunica szerb demokratái helyesebbnek tartották volna, ha beperelik a Nemzetközi Bíróság előtt mindazokat az országokat, amelyek elismerték Koszovót, a radikálisok pedig nem bíznak a hágai testület pozitív döntésében.

Pristina szerint Szerbia a javaslattal csak megpróbálja destabilizálni a térséget. Fatmir Sejdiu elnök Koszovó függetlenségét megkérdőjelezhetetlennek mondja. Hashim Thaci miniszterelnök utalt arra, hogy Montenegró és Macedónia várhatóan elismeri Koszovót.

Hága csak véleményezhet

A hágai Nemzetközi Bíróság nem kötelező erejű véleményt mondhat a koszovói függetlenség kikiáltásáról. A döntési folyamat két évig is eltarthat. A tartózkodók nagy száma jelzi, hogy sok ország erősen átpolitizált kérdésnek tartja az ügy ilyen kezelését. Az igennel szavazók szerint a nemzetközi jog egyik fontos aspektusáról van szó. Az EU is megosztott: igennel szavazott Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus. Koszovót eddig 48 ország ismerte el.