Az Európai Bizottság valószínűleg a közeljövőben konzultációt kezd a munkahelyeken történő dohányzás szabályozásáról, mely minden tagállamban tiltaná a dohányzást munkahelyeken, így éttermekben és bárokban is.

„Ez az elgondolás valóban létezik, de még kezdeti szakaszban van” – mondta Vladimir Spidla munka- és szociális ügyekért felelős biztos egy német lapnak nyilatkozva. Spidla szerint most az a fontos, hogy folytassanak vitát a kérdésről.

A dohányzás jelenleg a legnagyobb „elkerülhető” halálozási ok az unióban, mely évente több mint félmillió ember életét oltja ki. A Bizottság adatai szerint az unióban diagnosztizált rákos megbetegedések 25 százaléka, míg az összes haláleset 15 százaléka vezethető vissza a dohányzásra, míg évente közel 80 000 haláleset hozható összefüggésbe a passzív dohányzással.

Egy ilyen drákói szabály összeurópai bevezetése jelenleg – vélekednek szkeptikusok – könnyen ronthatná az EU tekintélyét olyankor, amikor az ír népszavazás is megmutatta, hogy Európa lakosainak könnyen elegük lehet a „mindent szabályozó európai központi előírásokból”.

Az általános munkahelyi dohányzási tilalom elrendeléséhez az uniós döntéshozatali előírások értelmében szükség lenne az Európai Parlament, valamint a tagállami kormányokat képviselő Tanács egyetértésére.