Napjainkban a civil szervezeteknek fő feladata lehet a demokrácia vérkeringésének életben tartása, a társadalom érzékennyé tétele valós kérdések iránt, valamint a politika hatalom kritikája – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán, a Független Jogász Fórum megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián.

Paczolay Péter szerint a demokrácia vérkeringésének életben tartását nem az intézményektől, hanem a civil szervezetektől kell várni. A civil szerveződéseknek a társadalmat érzékennyé kell tenniük olyan valós kérdések iránt is, amelyeket nem a politika vagy a média határoz meg.

Harmadik cél, a politikai hatalom értékelése és kritizálása – fűzte hozzá.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke emlékeztetett, hogy a bírói függetlenség a rendszerváltás előtt csak semleges lehetett. Óriási jelentősége volt annak, hogy mennyire válhat a rendszerváltás után függetlenné az a bírói kar, ahol még az 1980-as években is működtek a káderpolitikai irányelvek.

Elmondta, javaslatára több egyetemtől, intézettől rendeltek meg vizsgálatot a bíróságok függetlenségéről. Az átvilágító tanulmányok a bíróságokat független, politikától mentes intézményként aposztrofálták.

Cservák Csaba, a Független Jogász Fórum elnöke arról beszélt, alkotmányjogi és polgári jogi kérdésekben feladatok állnak a szervezetük előtt. Javaslatot dolgoztak ki annak kapcsán, hogy az alkotmánybírósági mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértésnek semminemű szankciója nincs a parlamentre nézve. Elmondta azt is, hogy célszerű lenne a gyülekezési törvény egyértelműsítése. A gyülekezési jog körében elkövetett bűncselekményeket akár szigorúbban is meg lehetne ítélni, de ez semmiképpen nem vezethet ahhoz, hogy a gyülekezési jog korlátokba ütközzön.

A Független Jogász Fórumot 1988. november 5-én 135 jogász hívta életre. A rendszerváltozás előtt alakult szervezet azzal a céllal jött létre, hogy időről időre megvitassák a legfontosabb társadalmi-politikai problémákat, köztük a készülő törvénytervezeteket. 1989. március 22-én a Független Jogász Fórum kezdeményezésére nyolc ellenzéki szervezet hozta létre az Ellenzéki Kerekasztalt, hogy tárgyalásos úton egységes álláspontot alakítsanak ki a demokratikus Magyarország megteremtését célzó alkotmányos átalakulás kereteiről.