Macedónia hétfőn (2008. november 17.) bejelentette, hogy panaszt nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságnál Görögország ellen, mivel az megvétózta az ország NATO-tagságát. Az athéni ellenszavazat hátterében a 17 éve húzódó névvita áll. Görögország kritizálja a döntést, de kész megvédeni álláspontját.

Macedónia azért fordult az Egyesült Nemzetek Szervezetének bíróságához, mert szerinte Görögország megsértette a két ország között 1995-ben született egyezményt. Ebben a megállapodásban Görögország vállalta, hogy nem akadályozza meg Macedónia nemzetközi szervezetekbe történő felvételét, amennyiben az a „Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság” elnevezést használja. Ennek ellenére Athén az áprilisi NATO-csúcstalálkozón megvétózta északi szomszédjának felvételét a katonai szervezetbe. Macedónia annak megállapítását kéri a Nemzetközi Bíróságtól, hogy Görögország megsértette az egyezményt.

Görögország kedden nyíltan kritizálta a macedón döntést, mivel szerintük az tovább hátráltatja a két ország kapcsolatát közel két évtizede mérgező névvita megoldását. Az athéni külügyi szóvivő szerint a szkopjei kormány újból bebizonyította, hogy nem érdekelt a vita rendezésében. A szóvivő jelezte, hogy Görögország kész részt venni az eljárásban, és megvédeni az álláspontját.