A Strasbourgi Emberjogi bíróságot is megjárta egy férfi ügye, aki tíz éve hiába harcol magyar bíróságokon azért, hogy apasági nyilatkozatot tehessen – írja a Népszabadság.

A lap szombati számában a napokban született strasbourgi ítélet apropóján ismertetik az esetet. A nemzetközi testület úgy ítélte meg, Mezey Tamás számára a magyar állam nem biztosította jogot, hogy ügyét a bíróság ésszerű határidőn belül tárgyalja, és határozzon polgári jogai és kötelezettségei tárgyában. Kártérítésként 7 ezer eurót ítéltek meg neki, a kért egymillió helyett.

A férfi ott volt 1998-ban, amikor élettársa világra hozta a gyermeket, akit fiának tart. Az élettárssal viszont kapcsolatuk megromlott. A férfi szerette volna magát apaként bejegyeztetni, de ehhez élettársa nem járult hozzá.

Ezt követően fordult bírósághoz 2000-ben. Időközben egy másik férfi az anya beleegyezésével apasági nyilatkozatot tett a gyermekkel kapcsolatban. A magyar családjog szerint ez “az apaságot egymagában megállapítja”, ezért a bíróság a magát a gyermek apjának tartó Mezey ügyét 2002 januárjában megszűntette.

Az ügy az Alkotmánybíróságot is megjárta, de a testület a perben tárgyaló bíró beadványát érdemi elbírálásra alkalmatlannak minősítette. Most a lap szerint a bírónak döntenie kell, hogy érdemi eljárást folytat le az ügyben, vagy perelhetőség hiányában lezárja azt. Ez utóbbi esetben Mezey még mindig fordulhat az Alkotmánybírósághoz, csakhogy a gyermek már lassan 11 éves lesz.