Több mint ötszáz feljelentést tett a Fővárosi Közterület-felügyelet a “Csillagszóró 2” elnevezésű ellenőrzéssorozat keretében; az akciót a felügyelet a rendőrséggel együtt végzi – közölte a közterület-felügyelet szombaton az MTI-vel.

A november 30-a és december 20-a közötti időszakban 182 esetben éltek feljelentéssel, 351 alkalommal pedig áruvisszatartással együtt alkalmaztak feljelentést a közterület használatának szabályait be nem tartókkal szemben. A járművel való várakozás szabályait megsértőkkel szemben a helyszínen 49 esetben 250 ezer forint összegben, míg a gépkocsivezető távollétében 909 esetben 7 millió 300 ezer forint összegben szabtak ki bírságot – olvasható a közleményben.

A Fővárosi Közterület-felügyelet és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azért ellenőrzi fokozottan a közterület rendjét, mert – mint írják – karácsony előtt ellepik a fővárost az illegális árusok, és az engedéllyel rendelkezők is sok esetben túlterjeszkednek a számukra kijelölt területen, ezzel nehezítve a gyalogosok közlekedését.

Hozzáteszik, hogy az illegális áru gyakran silány, ellenőrizetlen minőségű, az egészségre ártalmas, lejárt szavatosságú, vagy akár veszélyes elektronikus cikk is lehet. Az is gyakran előfordul, hogy lopott, vagy bűncselekményből származik az ilyen termék.