Ján Slotáék a szlovák alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a parlament keresztülhúzza az elnöki vétót, és szabad utat enged a módosított oktatási törvénynek. Ha a képviselők abszolút többsége kiáll a változtatás mellett, akkor lehetővé válik, hogy a tankönyvekben csak zárójelben közöljék államnyelven a földrajzi neveket.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy nem értünk egyet a módosítással, amelyet – hála a Smer és az ellenzék támogatásának – sajnos elfogadtak. Nagyra értékeljük az elnök úr döntését, hogy a módosítást nem írta alá” – jelentette ki Ján Slota, az Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke abban az interjúban, amelyet vasárnap közölt a TASR szlovák hírügynökség. Mint mondta, pártja az alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament felülbírálja az államfő vétóját, és másodszor is jóváhagyja a módosított oktatásügyi törvényt.

A módosított szlovák oktatásügyi törvény lehetővé tette volna, hogy a kisebbségi tankönyvekben előbb az adott kisebbség anyanyelvén, majd zárójelben államnyelven, azaz szlovákul tüntessék fel a földrajzi megnevezéseket. Ivan Gasparovic a törvényt megvétózta, és visszaadta a parlamentnek. A vétó felülvizsgálatára a 150 tagú testületben 76 igen szavazat szükséges. A módosítás elfogadását korábban 107 képviselő támogatta, így könnyen előfordulhat, hogy a képviselők többsége ismét kiáll a változtatás mellett.

“A hivatalos, az állami nyelvnek kell az első helyen, a nemzeti kisebbségi nyelvű megnevezés előtt szerepelnie” – szögezte le Slota, aki szerint ez a megoldás nem mondana ellent sem az alkotmánynak, sem a hatályos törvényeknek, sem Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásainak kisebbségi téren.

A szabályoknak megfelelően Pavol Paska, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke a többi, az államfő által visszaadott jogszabályhoz hasonlóan a parlament legközelebbi, vagyis februári ülésén tűzi napirendre a tankönyvtörvény módosítását.